Vágólapra másolva!
2017-től az ügyfelet megilleti a jog, hogy ügyeit elektronikusan intézze az azt biztosító szervek, így az államigazgatási szervek, helyi önkormányzat, bíróságok, választott bíróságok, az ügyészség, közjegyzők, bírósági végrehajtók és közüzemi szolgáltatók előtt – hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője, aki kétrészes írásában ismerteti a 2016. január 1-én hatályba lépett az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény rendelkezéseit, most a második részt olvashatja, az első itt érhető el.
Vágólapra másolva!

2017 januárjától a gazdálkodó szervezetek valamint jogi képviselők kötelesek lesznek az ügyintézést elektronikusan bonyolítani valamennyi ügyüket bíróság vagy más hatóság (vagy akár közüzemi szolgáltatók) előtt – mutatott rá dr. Bayer Andrea.

Természetes személyek csak törvényben kötelezhetőek elektronikus ügyintézésre, tehát a személyes papíralapú ügyintézés magánszemélyek tekintetében egyelőre továbbra is biztosított.

Elektronikus azonosítási szolgáltatás

Az a természetes személy, aki igényli az elektronikus ügyintézést és az adott ügyintézés személyazonosító adat megadását igényli, köteles elektronikus azonosítási szolgáltatást igénybe venni, amelyhez személyes megjelenés útján regisztrálni kell az azonosítási szolgáltató előtt.

A Törvény szerint a Kormány kötelezően és díjmentesen fogja biztosítani az azonosítási szolgáltatást, amely lehet tároló elemet tartalmazó (úgynevezett chipes) személyazonosító igazolvány útján biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatás.

Lehet a már ismert ügyfélkapu, vagy részleges kódú telefonos azonosítás. Az első két esetben az elektronikus azonosítási szolgáltatáshoz biztonságos kézbesítési szolgáltatás, valamint tárhely használata is díjmentesen vehető igénybe – ismertette a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Hivatalos elérhetőség

Érdekes még megemlíteni, hogy a gazdálkodó szervezetek 2017. január 1-től az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségüket, úgynevezett „hivatalos elérhetőséget” kötelesek bejelenteni például a cégnyilvántartásba.

Forrás: Microsec

A hivatalos elérhetőség alatt egy biztonságos kézbesítési szolgáltatási címet (amit jelenleg pl. az e-Szignó szolgáltatás biztosít) kell érteni, de a Kormány által (még megalkotandó) rendelet egyéb típusú elektronikus elérhetőséget is meghatározhat.

Miután a Törvény lényeges részei csak 2017. január 1-től vagy még később lesznek alkalmazandóak, illetve a különféle elektronikus ügyintézést biztosító szervek csak 2018. január 1. napjától kötelesek az ügyek elektronikus intézését a Törvény rendelkezései szerint biztosítani, valamint az egyes ehhez kapcsolódó Kormányrendeletek is még megalkotásra vagy elfogadásra várnak, remélhetőleg kellő ideje lesz minden érintettnek felkészülni a változásokra – hangsúlyozta dr. Bayer Andrea.