Ki lesz a következő Leonardo DiCaprio?

Brad Pitt, Matt Damon
Vágólapra másolva!
Most, hogy ötödik próbálkozásra Leonardo DiCaprio végre megkapta az Oscart, vajon ki lesz a következő hollywoodi színész, akit sajnálni lehet, hogy mindig pofára ejtik, és ki lesz az, akiért a következő jelölésekor úgy lehet kampányolni, hogy "most már tényleg eljött az ő ideje"? A nők között van olyan, aki régebb óta vár a győzelemre, mint Leo, de számos DiCaprióhoz mérhető férfi szupersztárnak – mint Johnny Depp, Brad Pitt, Matt Damon vagy Tom Cruise – is már háromszor mutatott fityiszt az Akadémia. 
Vágólapra másolva!

Szépen sorban törleszti az Akadémia a tartozásait. Az idén Leonardo DiCaprio, tavaly Julianne Moore váltotta díjra ötödik jelölését, de korábban már-már életmű-elismerés lett Kate Winslet, Jeff Bridges vagy Morgan Freeman Oscarjából is. Az „eljött az ő ideje” narratíva viszont csak akkor hatékony kampánystratégia, ha az adott színész még mindig a karrierje csúcsán van, csak a korábbi jelöléseikor pechje volt. A nyugdíjaskorba lépett színészek megkésett életmű-elismerésére viszont maximum a férfi mellékszereplői kategóriában lehet alapozni, a nők között pedig újabban szinte mindig a huszon-harmincéves korosztály a nyerő.

Az idén Leonardo DiCapriónak, tavaly Julianne Moore-nak törlesztettek Forrás: AFP/Mark Ralston

Most csak azokat a színészeket vettük sorra, akik még aktívak, legalább kétszer jelölték már őket Oscarra, és az elkövetkező pár évben sikerrel díjra válthatják a sokadik jelölésüket. A sorrendnél nem az a mérvadó, hogy hányszor jelölték eddig az adott színészt, hanem, hogy mennyire esélyes, hogy a következő nekifutásra győz. Csak a színészi jelöléseket számoltuk, produceri, forgatókönyvíróit nem.

Színésznők

1. Amy Adams (5 korábbi jelölés)

Az utóbbi tíz évben átlag kétévente jelölték, négyszer mellékszereplőként, legutóbb viszont már a főszereplők között (Amerikai botrány). Kislányos bája ellenére már elmúlt negyven, de a következő jelölésekor elkerülhetetlen egy Kate Winslet-típusú „most vagy soha” offenzíva.

Hamarosan jön a kárpótlás - Amy Adams és Jessica Chastain Forrás: REUTERS/Mario Anzuoni

2. Jessica Chastain (2 korábbi jelölés)

Meglepő, hogy csak kétszer jelölték eddig, hiszen öt évvel ezelőtti feltűnése óta nonstop dolgozik, és minden évben van díjesélyes filmje. Alicia Vikander idén simán nyert egy gyenge filmmel amiatt, hogy minden második filmben szerepelt. Tippünk, hogy két-három éven belül őt is kárpótolják.

3. Viola Davis (2 korábbi jelölés)

Nagyon közel lehetett hozzá négy éve, hogy A segítség-ért nyerjen, azóta viszont inkább televíziós díjakat gyűjtöget, és csak apró mozis szerepekkel találják meg. A színes bőrű színésznők között viszont a legnépszerűbb, így ha az Akadémia javítani szeretne a diverzitásstatisztikáin, akkor a legközelebbi lehetőségkor már nem feledkezhet meg róla.

Legközelebb tutira megkapja – Viola Davis a 2015-ös Oscar-gálán Forrás: AFP/2015 Getty Images/Christopher Polk

4. Annette Bening (4 korábbi jelölés)

Kétszer veszített Hilary Swank ellen, pedig az Amerikai szépség idején biztos befutónak tűnt. A hatvanhoz közelítve egyre nehezebb lesz jó szerepeket találnia, de férje, Warren Beatty visszatérő rendezésével például újra az esélyesek közé kerülhet.

5. Michelle Williams (3 korábbi jelölés)

Ahogy egyre alternatívabb filmekben vállal szerepet, múlik az Akadémia érdeklődése iránta, és Rooney Marához hasonlóan nem egy mosolygós kampányolóbajnok, bár arra van némi esély, hogy jövőre újra a jelöltek között lesz a Manchester By the Sea-ért.

Nem egy mosolygós kampánybajnok – Michelle Williams a 2011-es Oscar-jelöltek ebédjén Forrás: AFP/2011 Getty Images/Kevin Winter

6. Naomi Watts (2 korábbi jelölés)

Túl van már a karrierje csúcsán, de továbbra is igényesen válogat, és gyakran dolgozik Oscar-díjas rendezőkkel (bár gyakran lő mellé, lásd Diana, J Edgar, The Sea of Trees). Idén megérdemelt volna egy jelölést a While We’re Young-ért, de most a Twin Peaks kedvéért egy időre ő is a tévét választja.

7. Glenn Close (6 korábbi jelölés)

Neki lehet csak igazán horror látni, hogy Jennifer Lawrence, Brie Larson és Alicia Vikander huszonévesen nyer, hiszen 69 évesen már a hatodik jelölésért (Albert Nobbs) is ki kellett játszania az életmű kártyát, hogy végül kortársa, Meryl Streep ellen veszítsen.

Glenn Close és Meryl Streep a 2014-es Oscar-gálán Forrás: AFP/2014 Getty Images/Christopher Polk

8. Laura Linney (3 korábbi jelölés)

Egyre kevesebb jó szerepet kap, de egy szaftosabb mellékszerepért simán nyerhet a következő pár évben. Legközelebb például Clint Eastwood új filmjében szerepel, ami jó kiindulópont.

9. Joan Allen (3 korábbi jelölés)

Ez a vonat, úgy tűnik, elment, pedig idén egy ideig határozottan volt esély arra, hogy jelöljék A szoba mellékszereplőjeként, de végül csak Brie Larson profitált a film sikeréből. Nem segít az sem, hogy sok középkorú színésznőhöz hasonlóan jól láthatóan átszabták az arcát.

Elment a vonat – Joan Allen és Brie Larson az idei Oscar-gálán Forrás: AFP

10. Winona Ryder (2 korábbi jelölés)

Lassan két évtizede vár Winona Ryder nagy visszatérésére a filmvilág, de a 2010-es Fekete hattyú apró kulcsszerepe óta még mindig nem sikerült újra díjközelbe kerülnie. Mostanában ő is a tévé felé kacsingat, de ha kapna egy ütős filmszerepet, simán meglovagolhatná a tényt, hogy a kilencvenes években elfelejtettek neki Oscart adni.

Szavazzon!

Ön melyik színésznőnek szurkol a legjobban?

Életmű-elismeréshez túl fiatal Keira Knightley (2 jelölés), vagy még inkább Saoirse Ronan (2 jelölés), de mindketten beleillenek az Akadémia által az utóbbi időben favorizált győztes típusba, míg Helena Bonham Carter (2 jelölés) vagy Laura Dern (2 jelölés) viszont már túl idősnek számíthat a szavazók nagy részét kitevő hetven-nyolcvan éves taták számára.

Beleillik a győztes típusba – Saoirse Ronan az idei Oscar-gálán Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

Szerencsére a tavalyi év bizonyította (Julianne Moore és Patricia Arquette nyertek), hogy ha a jó szerep ott van, leküzdhető a középkorú színésznőket sújtó előítélet.

Színészek

1. Matt Damon (3 korábbi jelölés)

Oké, van egy forgatókönyvírói Oscarja a Good Will Hunting-ért, de azóta már Ben Affleck is nyert még egy szobrot (az Argo-akció producereként), kettőjük közül pedig mindig is Damon volt a nagyobb tehetség. Idén a Mentőexpedíció-ért pont DiCaprio ellen nem volt esélye, de legközelebb már ő lesz, akit kárpótolni kell.

Ráncos öregúrként kapják majd meg – Brad Pitt és Matt Damon az Ocean’s Twelve premier utáni partiján Forrás: Getty Images/AFP/2004 Getty Images/Carlo Allegri

2. Brad Pitt (3 korábbi jelölés)

A 12 év rabszolgaság egyik producereként nyert, és A nagy dobás-ért idén is versenyben volt, de színészként várható volt, hogy addig dekkoltatják, amíg elveszíti szépfiúimidzsét, és tiszteletre méltó, ráncos öregúr lesz. Kiemelkedően jól tartja magát, de ez tíz éven belül akkor is megtörténik, úgyhogy jöhet a színészi Oscar.

3. Joaquin Phoenix (3 korábbi jelölés)

Sokak szerint korunk legjobb színésze, de az egyik legkattantabb is, úgyhogy hagyományos, csecsemőpuszilgatós Oscar-kampányt senki ne várjon tőle, ami jelentősen megnehezíti a dolgát. Mégis biztosak lehetünk abban, hogy pár éven belül újra lesz egy akkora alakítása, amit nem hagyhat figyelmen kívül az Akadémia.

Örülhetnek, ha elmegy a díjkiosztóra – Joaquin Phoenix az Oscar-jelöltek ebédjén 2013-ban Forrás: AFP

4. Ed Harris (4 korábbi jelölés)

Az ezredforduló környékén kellett volna nyernie, és valószínűleg az Apollo 13-ért és a Truman Show-ért is közel állt hozzá. Az utóbbi időben viszont lekattantak róla, és kérdéses, hogy vissza tud-e még térni az Akadémia kegyeibe. A mellékszereplői kategóriában van rá némi esély.

5. Edward Norton (3 korábbi jelölés)

Norton esetében is úgy tűnt, hogy a kilencvenes évek után kiszerettek belőle, de tavaly két legjobb film jelöltben (Birdman, A Grand Budapest Hotel) is szerepelt, sőt, a Birdman-ért nem is tűnt esélytelennek a mellékszereplői kategóriában. Ez a karrierreneszánsz remélhetőleg új Oscarra érdemes szerepeket hoz neki.

Egy időre kiszerettek belőle – Edward Norton (középen) az 1999-es Oscar-gálán, amikor az Amerikai história X-ért jelölték Forrás: AFP/Lucy Nicholson

6. Mark Ruffalo (3 korábbi jelölés)

Szegény, biztosan a szívbaj kerülgette, amikor Sylvester helyett Mark R-rel kezdődött a legjobb férfi mellékszereplői Oscar nyertesének neve. Sajnos ylance-szel folytatódott, pedig Ruffalo megérdemelte volna a szobrot a Spotlight-ért, viszont öt év alatt gyűjtött be három jelölést, szóval, ha így folytatja, hamar eljön az ő ideje.

7. Bradley Cooper (3 korábbi jelölés)

Még jobb Bradley Cooper tempója – három év alatt három jelölés, bár mindhármat az esélytelenek nyugalmával várhatta. Egyelőre túl sok kommersz filmben szerepel ahhoz, hogy DiCaprio szintű csodavárás övezze a következő jelölését, de ha tíz évig még csúcson marad, kapni fog egyet.

Ennek a kiscsajnak már kettő van – Bradley Cooper és Jennifer Lawrence a 2013-as Oscar-gálán Forrás: AFP/2013 Getty Images/Christopher Polk

8. Johnny Depp (3 korábbi jelölés)

Deppnél viszont, úgy tűnik, elszállt a varázs. Az előző évtizedben még az első A Karib-tenger kalózai-ért is jelölték, de utána annyi gagyit elvállalt, hogy teljesen kikerült a komolyan vehető színészek köréből. Ősszel, a Fekete mise kapcsán még sokan nagy visszatérést vizionáltak, de végül nem lett meg a negyedik jelölés.

9. Tom Cruise (3 korábbi jelölés)

Hasonló a helyzet Cruise-zal is; ő ugyan továbbra is rengeteg pénzt hoz Hollywoodnak, de minden energiáját felemészti a bizonyítás, hogy még mindig mekkora pénzcsináló, szívtipró, akcióhős. Mégis, ha bevállalna egy újabb, Magnólia-típusú, meghökkentő szerepet, lehet, hogy újra sok barátja lenne Hollywoodban.

Elszállt a varázs – Tom Cruise a 2012-es Oscar-gálán Forrás: AFP/2012 Getty Images/Kevork Djansezian

10. Ralph Fiennes (2 korábbi jelölés)

A Schindler listájá-ért nyernie kellett volna első nekifutásra, de aztán hiába jött Az angol beteg is, elfeledkeztek róla. Pedig éppen karrierreneszánszát éli, A Grand Budapest Hotel után az A Bigger Splash-ben is szenzációs, ideje, hogy Oscar is újra felfedezze.

Szavazzon!

Ön melyik színésznek drukkol a legjobban?

A férfiaknál amúgy nem a DiCaprio-féle kivárás a tipikus Oscar-narratíva; gyakran történik olyan is, hogy valaki következetesen mindig jó, de nem jelölik, majd egyszer csak egy tipikus Oscar-barát szereppel bumm, rögtön megkapja, mint Matthew McConaughey vagy Christian Bale. Ilyesmiben reménykedhet az egyszer már jelölt Jake Gyllenhaal vagy Ryan Gosling is.

Egyszer csak bumm, megkapja – Jake Gyllenhaal Oscar-díjat ad át a 2010-es gálán Forrás: AFP/2010 Getty Images/Kevin Winter

Ha a veteránok közül újra Oscar-közelbe kerülne Bill Murray, Liam Neeson vagy Gary Oldman, akkor senki sem fogja azt kifogásolni, hogy mivel ez még csak a második jelölésük, nyugodtan várhatnak tovább. A nyolcvanéves, nagyobb szerepeket többé nem vállaló Albert Finney viszont öt jelölés után már valószínűleg csak egy életműdíjban bízhat.