Újabb offshore-szál: az egyik leggazdagabb magyar is érintett

Horizontal
FILE - Aerial view of the Panama City bay taken on March 23, 2015. Close aides of Russian president Vladimir Putin are among those whose assets feature in a vast expose of tax havens published on April 3, 2016 after a year-long investigation into 11.5 million leaked documents. The assets of around 140 political figures -- including 12 current of former heads of states -- are mentioned in the revelations, according to the probe by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) and German daily Sueddeutsche Zeitung. AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA / AFP / RODRIGO ARANGUA
Vágólapra másolva!
A Panama-papírok miatt egyre több offshore-ügy kerül nyilvánosságra. A céges adatbázisok alapján több, Varga Zoltánhoz köthető társaságban van vagy volt szerepe egy panamai offshore cégnek. Varga Zoltán a Napi.hu legfrissebb listája szerint 37 milliárdos vagyonával jelenleg a 18. leggazdagabb magyar. Az üzletember birodalmának része többek közt a Nők Lapját és Story magazint is kiadó Central Médiacsoport. 
Vágólapra másolva!

Április elején robbant ki minden idők talán legnagyobb offshore-botránya: több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung német lapnak egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezek a cégek alkalmasak a tulajdonosok üzleti tevékenységének elrejtésére.

A több száz újságíró által feldolgozott adatok tanúsága szerint a botrányban politikusok, fontos gazdasági szereplők és hírességek is érintettek. Vlagyimir Putyin orosz elnök legjobb barátjának neve több cég papírjaiban megjelenik, de kínos pillanatokat kellett átélnie David Cameron brit miniszterelnöknek is – izlandi kollégája pedig érintettsége miatt végül lemondásra kényszerült.

David Cameron lemondásáért tüntetők Londonban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Tolga Akmen

Az ügyben magyar politikusok és gazdasági szereplők neve is felmerült:

az MSZP befolyásos borsodi politikusa, Boldvai László a hírek hatására távozott a pártból, és egy korábbi fideszes országgyűlési képviselőnek, Horváth Zsoltnak is magyarázkodnia kellett.

A Panama-papírok keltette botrány miatt egyre több hasonló ügy kerül elő. Az egyiknek újabb magyar érintettje van: Varga Zoltán milliárdos vállalkozó.

A Varga Zoltánhoz kapcsolódó cégháló több tagjában feltűnik egy Dorel Securities nevű, Panamavárosban bejegyzett cég.

Az Opten adatai szerint ez a társaság volt 2004 és 2011 között az Árkopás Vagyonkezelő Kft. közvetlen irányítást biztosító befolyással rendelkező tulajdonosa.

Az Árkopás Kft.

Az adatok szerint az Árkopás Kft.-t az Optima-Officium Kft. jogutódjaként tüntetik fel átalakulás esetén – utóbbi társaságnak Varga Zoltán 2014-ig volt az ügyvezetője. Emellett az Árkopás ugyanarra a budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, amelyre a szintén a Central-csoporthoz tartozó Central Faktor Zrt. és a Central Média Investment Kft.

Az Árkopás Kft. fő tevékenysége a cégadatok szerint a vagyonkezelés. A társaság 2004 és 2014 között összesen több mint 1 milliárd forint eredményt ért el, és 2010-ben 100 millió forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak.

A Révay utca

Az Opten adatai szerint Varga Zoltán két olyan, szintén offshore-hátterű cégben töltött be vezető pozíciót, amelyek székhelye ugyancsak a Révay utcában található. Az Árkopás Kft. 2013-ig volt többségi tulajdonosa a ADA-IMMIO Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaságnak, amelynek 2012-ig Varga Zoltán volt az ügyvezetője.

Varga Zoltán Forrás: NAVA

Varga 2013-ig a Hybrid Logistics Korlátolt felelősségű Társaságnak is ügyvezetője volt – ennek a cégnek a panamai Dorel Securities 2012-ig volt többségi tulajdonosa. A Hybrid Logistics a cégadatok tanúsága szerint saját tulajdonú ingatlan adásvételével és szállítmányozással foglalkozik.

A Hybrid Logistics Kft.-t a Partnerkontroll.hu adatszolgáltató a „piros minősítésű” kategóriába sorolja, ami azt jelenti, hogy

A már említett három cégen kívül a Dorel Securities 2014-ig bezárólag nyolc magyarországi cégnek volt hosszabb-rövidebb ideig tulajdonosa. Ezek közül négy szintén a Révay utcában volt bejegyezve.

Varga Zoltán mindezek mellett 2010-ben vezető tisztségviselője lett az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő nevű vállalkozásnak. A cég többségi szavazati jogát nem sokkal korábban még a Marshall-szigetekre bejegyzett Rocabella Investment Ltd. birtokolta. Az Első Magyar Tőkealap-kezelő ugyanarra a már említett budapesti, Révay utcai címre van bejegyezve, mint a Central Média Investment Kft. – ebben a vállalkozásban többek között résztulajdonos a Central Média pénzügyi igazgatója is.

Varga Zoltánt levélben kérdeztük a hozzá köthető, panamai hátterű cégekről, de választ még nem kaptunk. Amint kapunk, frissítjük cikkünket.

Varga Zoltán a Napi.hu 2016-os listája szerint 37 milliárd forintos vagyonával a 18. leggazdagabb magyar.

Cégei között van fagylaltgyár, ingatlankezelő és pénzügyi szolgáltatással foglalkozó vállalkozás is. Emellett tulajdonosa a Central Médiacsoportnak is, amely – más lapok mellett – kiadja a Nők Lapját, a Story Magazint, a Best Magazint és a 24.hu-t is.

Mások is „panamáztak”

Varga Zoltán nem az első befolyásos magyar gazdasági szereplő, akinek a neve felmerült az offshore-ügyek kapcsán. A hírek szerint Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank 2002 és 2010 közötti vezérigazgatója panamai cégén keresztül üzletelt a Magyarországon is érdekeltségekkel bíró osztrák üzletemberrel, Heinrich Pecinával 2007-től 2009-ig.

Spéder Zoltánnak, az Indexet is kiadó CEMP-médiacsoport és az FHB Bank elnök-vezérigazgatójának a neve is felmerült az ügy kapcsán: a CEMP-csoport egyik tulajdonosa egy Seychelle-szigetekre bejegyzett társaság volt – a kiszivárgott iratok szerint Spéder általános jellegű felhatalmazást kapott arra, hogy eljárjon a cég gyakorlatilag bármilyen ügyében. Spéder Zoltán azt mondta: a felhatalmazás használatával nem történt tranzakció.

Nemrég pedig arról írtunk: egy magyar ügyvédi irodát a Panama-papírok 96 offshore cég esetén neveznek meg közvetítőként – ezzel a legaktívabb magyar szereplő volt a Panama-ügyben. A cégjogi ügyekkel foglalkozó ügyvédi iroda volt egyébként a Media Development Investment Fund Inc. (MDIF) kézbesítési megbízottja is. Az MDIF 2014-ben a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt.-ben vásárolt tulajdonrészt, korábban pedig a Magyar Narancs kiadójában.