A bankok menekülnek a részvényektől

crossroad bizonytalanság irány döntés befektetés deviza piac
man looking at road signs on an open road
Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs semlegesre minősítette le a részvénypiacok következő 12 hónapra vonatkozó kilátásait, hangsúlyozva, hogy nincs különösebb ok arra, hogy a befektetők részvényeket tartsanak. A hitelpiaccal azonban egészen más a helyzet.
Vágólapra másolva!

Jóllehet látják a növekedés talpra állásának fenntartható jeleit, a Goldman Sachs elemzői mégis úgy vélik, nem kellően megalapozott vállalni a részvénypiaci kockázatokat, különösen a csúcsokat verdeső értékeltségek mellett – írja a CNBC.

Ennek fényében a bank „semlegesre” minősítette le az európai és japán részvény részvényeket a következő 12 hónap távlatában, míg az amerikai papírok felminősítéssel kapták meg a „semleges” osztályzatot.

Jegybankok és piacok

Az amerikai jegybank szerepét betöltő

Fed ugyanis sokkal lazább politikát folytat, mint amire a bank számított,

miközben a piaci hatások és a jegybanki politikák közti különbségek lecsapódásai enyhültek. Ez pedig – teszik hozzá – növelte az USA erejét Európához és Japánhoz képest. Ráadásul az erős jen és euró, valamint a negatív kamatok nyomást helyeznek a vállalati eredményekre és a pénzügyi környezetre.

A jegybanki hatások továbbra is izgalmasak maradnak Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Noha a Goldman szerint a nagy jegybankok közti eltérés fokozódni fog, ahogy a Fed idén tovább szigorít, míg az Európai Központi Banktól és a japán jegybanktól ismételt enyhítések várhatók, az elemzők úgy vélik, ennek megjátszására nem a részvénypiac a legjobb. Alkalmasabb lehet ugyanis a devizapiac, amely

kevésbé volatilis, mint a másik eszközosztály.

Ezzel párhuzamosan a bank szintén „semlegesnek” ítéli meg a Japánon kívüli ázsiai részvényeket. Hangsúlyozzák, hogy noha az idei kínai adatok jobbak a vártnál, a kockázatok továbbra is élnek.

Vonzó hitelpiac

A részvényekkel szemben a Goldman inkább a hitelpiacot preferálja, különösen annak

magas hozamú szegmensét,

ahol az értékeltségek kevésbé feszítettek. Ebből következik, hogy a bank továbbra is felülsúlyozza a hitelpiacot 3 és 12 hónapos távlatban egyaránt. A jelentés külön kiemeli az amerikai magas hozamú kötvényeket, melyek szép lehetőségekkel kecsegtetnek.

A Goldman azonban nem az egyetlen nagybank, amely távolodik a részvényektől. A Bank of America-Merrill Lynch alapkezelők körében végzett, májusra vonatkozó kutatása például azt mutatta ki, hogy a globális alapmenedzserek nettó 6 százalékra csökkentették a részvényallokációikat a múlt havi nettó 9 százalékos felülsúlyozásról. Ez pedig messze alatta van a hosszú távú átlagnak.

Változatos világ

Régiós tekintetben a kutatás arra jutott, hogy az amerikai részvények aránya nettó 18 százalékos alulsúlyozásra csökkent a múlt havi nettó 10 százalékos alulsúlyozásról. Ezzel pedig az alapmenedzserek már az egymást követő 15 hónapban súlyozták alul a befektetési piac ezen szegmensét.

Kiábrándulnak a részvényekből az alapmenedzserek Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

Nem jártak jobban a japán részvényallokációk sem, melyek 2012 decembere óta nem látott mélyponton, nettó 6 százalékos alulsúlyozáson álltak.

A menedzserek ennél szebben ítélték meg az eurózóna részvényeit, melyek bár nettó 26 százalékos felülsúlyozást kaptak, az allokáció még így is 17 havi mélyponton van.

A brit részvények azonban igencsak siralmas megítélés alá estek

a maguk nettó 36 százalékos e havi alulsúlyozásukkal. Ez ráadásul 2008 novembere, vagyis a válság óta nem tapasztalt mélypont – derül ki a felmérésből.