A jegybank kezében vannak az amerikai részvények

USA tőzsde
Vágólapra másolva!
Beüthet a nyár az amerikai részvénypiacoknak. Egyes tényezők, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése ugyanis komoly zuhanást eredményezhet az S&P 500 indexnek. 
Vágólapra másolva!

A nyár folyamán az S&P 500 index akár 15 százalékot is eshet, majd az amerikai részvénypiaci mutató 2 000 ponton zárhatja az évet – idézi a MarketWatch Savita Subramanian, a Bank of America Merrill Lynch elemzőjének szavait. Subramanian egyébként az év elején még 2 200-as célszintet fogalmazott meg.

A jelenlegi szinteket nézve egy 15 százalékos esés

nagyjából az 1 780-as szintig lökné az S&P 500-at,

amire 16 hónapja nem volt példa.

Rossz érzések

„Azt kell mondjam, 2011 óta elég jó érzéseim voltak a piacokkal kapcsolatban, és

– mondta az elemző egy keddi interjúban. Noha a bank elemzői nem számítanak rá, hogy a Fed szeptember előtt kamatot emelne, a jegybank friss kommunikációja egyre inkább arra utal, hogy nem zárható ki egy nyári szigorítás. Ez pedig a stratéga szerint aggodalomra ad okot, mivel úgy véli, egy ilyen lépést nem áraztak be a piacok.

Csúnya nyara lehet az S&P 500-nak Forrás: AFP/Bryan Thomas

Az egyik legnagyobb kockázati tényező, hogy a Fed kamatemelési ciklusa

egybeesik egy vállalati profitrecesszióval,

ami Subramanian szerint ritkán végződik jól. Ilyen egybeesésre eddig háromszor volt példa: 1976 áprilisától, 1983 májusától, valamint 1986 decemberétől. Az ezeket követő 12 hónapban pedig az S&P az első két esetben 3, illetve 7 százalékkal gyengült, míg a harmadikban 2 százalékkal erősödött.

Káros kivárás

Továbbá az sem biztató jel, hogy miután a Fed decemberben közel egy évtized után kamatot emelt, azt követően még nem lépett. A stratéga szerint pedig az ilyen nagy hézagok általában nem tesznek jót a részvénypiacoknak.

Az amerikai jegybank komoly hatással lehet a piacokra Forrás: 123rf.com

A Global Investment Strategy elemző csapata is azt mutatta ki, hogy a részvénypiaci hozamok általában negatívak olyan szigorítási ciklusok alatt, amikor a Fed egy vagy két negyedévet kivár az első és a második kamatemelés között – tette hozzá az elemző.

Kockázatok mindenütt

Szintén kockázati faktort jelenthet a részvényárfolyamok számára ezen a nyáron az olaj lehetséges W-alakú talpra állása, különösen, hogy

a nyersanyag idén szorosan együtt mozgott a részvényekkel.

Ezzel párhuzamosan az amerikai választások, a brit EU-tagságról szóló népszavazás körüli politikai bizonytalanságok, valamint a szűkülő hitelkondíciók ugyancsak nyomást helyezhetnek a részvényekre.

Az S&P 500 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Az elemző szerdán azt is közölte, hogy a Wall Street-i stratégák körében a részvényekkel kapcsolatos hangulat már az egymást követő második hónapban, immáron 15 hónapja nem látott mélypontra romlott.