Hazug és ügyetlen csempészt fogtak ki a menekültek

Vágólapra másolva!
Németországba akart eljutni a 13 arab menekült, de a legrosszabb emberre bízták magukat:az embercsempészéssel vádolt férfi Debrecen felé indult velük, majd eltévedt és karambolozott.
Vágólapra másolva!

Olasz rendszámú kisbuszban, szír menekülteket akart Németországba csempészni Budapestről egy román állampolgár, állítja a vádhatóság - a multikulturális akció azonban Tiszaújváros határában véget is ért.

Nem is ő vezetett

A rendőrök május 29-én, Nemesbikk térségében találták meg az összetört kisbuszt, ami korábban szalagkorlátnak ütközött. A román állampolgár sofőr azt mondta,

a buszt egy ismerőse vezette, aki a baleset után elfutott,

állítását azonban hamarosan cáfolták a jármű közelében észrevett menekültek.

Mint kiderült, a 13 szír migráns pár napja érvényes bevándorlási engedéllyel tartózkodott Magyarországon, azonban tovább akartak jutni – május 28-án éjjel pedig fejenként 3-4 ezer eurót fizettek a busz sofőrjének, hogy vigye őket német területre.

Debrecen és a német határ

A sofőr azonban Románia felé indult velük: már Debrecen környékén jártak, amikor hajnalban elromlott a GPS-e, ekkor telefonos applikációra akart váltani, de elvesztette uralmát a jármű felett, és a korlátnak rohant.

Az embercsempész még ezután is biztatta utasait:

induljanak Debrecen felé és 2-3 kilométeres séta után elérik majd a német határt.

Nemesbikk egyébként 56 kilométerre van Debrecentől, és több mint 90 kilométerre a legközelebbi, román-magyar határszakasztól.

A sofőr kihallgatása aztán magát is menekültnek próbálta beállítani, de az egyik szír férfi azonosította egy fotó alapján.

Az embercsempészéssel vádolt román állampolgárt őrizetbe, majd –a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség indítványára - előzetes letartóztatásba helyezték. Ügyében folyik a nyomozás, ha a bíróság bűnösnek találja öt évet is kaphat.