Japán foghatja a fejét a brexit miatt

jen, Japán, deviza
Vágólapra másolva!
A japán jen minden vezető deviza ellenében erősödött, ahogy a britek az EU-ból való kilépésre szavaztak a múlt héten. A japán vezetésre a fizetőeszköz erősödése azonban komoly nyomást helyez, és a szigetország akár közbe is léphet a piacon, hogy védje gazdasági érdekeit.
Vágólapra másolva!

Ahogy a jen szárnyalni kezdett a dollárral, a fonttal és az euróval szemben egyaránt a brit népszavazás után, a japán kormány hétfőn már rendkívüli megbeszélést is tartott a lehetséges stratégiákról. A Reuters beszámolója szerint a szigetország kormányfője utasítást adott a pénzügyminiszternek, hogy szorosan kövesse a devizapiaci fejleményeket, és biztosítsa a pénzügyi és devizapiaci stabilitást.

Rendkívüli idők

Mivel az erős jen negatív hatással lehet az exportra, a piaci szereplők szerint nem kizárt, hogy a Bank of Japan közbelép, és akár egy rendkívüli jegybanki ülésre is sor kerülhet a közeljövőben. Japánnak ugyanis gyengébb jenre volna szüksége a gazdaság élénkítéséhez, miközben a befektetők – most legalábbis – komoly keresletet mutatnak a biztonságos menedékeszközök iránt, mint a japán vagy az amerikai deviza, illetve az arany – írja a CNBC.

A japán deviza erősödése alapvetően azt jelzi, hogy a befektetők igyekeznek menedékbe vonulni. Ez azonban

már a brexit előtt is érzékelhető volt,

nehezítve Japán arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy elérjék a fenntartható gazdasági talpra állást.

A dollár/jen árfolyam idei változása Forrás: Investing.com

A dollár/jen árfolyam a brit kilépés hírére a kétéves mélypontnak számító 99-es szintig szakadt a csütörtöki 107-es magasságból. Ezzel együtt a font 8 százalékkal, míg az euró 4 százalékkal esett a jen ellenében. Közép-európai idő szerint hétfő délután a dollár több mint 0,5 százalékos gyengüléssel a 101-es szinten áll a jennel szemben.

Veszélyes menedék

A britek kilépése viszont újabba löketet adott a jennek, amely, tekintve Japán külső adósságának hiányát, illetve a továbbra is gazdag társadalmi hátteret, a gyenge gazdasági növekedés ellenére is fenn tudja tartani a menedékeszköz szerepét. Ez a jelenség azonban veszélyezteti Japán kereskedelmi mérlegét, amely áprilisban deficites volt, noha az export 8 százalékkal bővült éves alapon.

Az elemzők szerint azonban a japán jegybank korlátozott eszköztárral rendelkezik a jen erősödésének megállításához. Az egyik ilyen módszer lehet az állampapírok hozamainak még mélyebbre nyomása, amely lehúzná az amerikai hozamokat is – noha azok már így is történelmi mélypontokon vannak.

Mindazonáltal pénteken az is kiderült, hogy

mely piacok teljesítenek a legrosszabbul.

A spanyol és az olasz tőzsdék ugyanis kétszámjegyű szakadást produkáltak, és még rosszabbul is teljesítettek, mint a brit piac – tette hozzá a teljes képhez Alessio de Longis, az OppenheimerFunds portfólió menedzsere.