Öt éve kémkedik a Sauron nevű kormányzati vírus

sauron
A Gyűrűk Ura Sauronja után kapta nevét
Vágólapra másolva!
Egy olyan kiemelkedően fejlett kártevőt sikerült azonosítani, amely legalább már öt éve kémkedhet szervezetek után. Valószínűleg állami pénzből fejleszthették, több millió dollárból. Azt viszont nem tudni, hogy kik készítették.
Vágólapra másolva!

A Kaspersky Lab és a Symantec nevű kiberbiztonsági cégek fedezték fel azt a rendkívül fejlett kémprogramot, amely már több tucat nagy szervezetet támadott meg az elmúlt évek során. A vizsgálatok alapján arra jutottak a szakértők, hogy valamely ország(ok) kormánya készíthette kémkedési célokra.

A kód mögött álló csapatot Stridernek (Kósza),

magát a kémprogramot pedig Sauronnak nevezte el

a Kaspersky Lab.

Mindkét elnevezést J.R.R Tolkien Gyűrűk Ura-könyveiből kölcsönözték. A névre azért esett a választás, mert a program forráskódjában is szerepel egy ponton a "Sauron" szó.

A Gyűrűk Ura Sauronja után kapta nevét Forrás: AFP

A program a korábbi támadások során jelszavakat lopott, akár komplett hálózatokét is, valamint dokumentumokat, billentyűzetkódokat, titkosítási kulcsokat zsebelt be a fertőzött számítógépekről és az azokra csatlakoztatott USB-eszközökről.

A program mögött álló csoport legalább 2011 októbere óta gyűjthet adatokat illegálisan a programon keresztül, becsüli a Symantec.

Még a legfejlettebb rendszerek sem ismerték fel évekig

a kártékony kódot, egészen tavalyig. A két cég azóta vizsgálja a kártevőt az áldozatok és a jogi szervek közreműködésével.

Több millió dollárt szánhattak a fejlesztésére, a legfejlettebb rendszerek sem ismerték fel eddig Forrás: Kaspersky Lab

A legtöbb áldozat orosz

Főleg olyan szervezeteket fertőzött a program,

amelyek érdekesek lehetnek a nemzeti hírszerzők számára, írja a Symantec, a "Kósza" rendkívül válogatósnak bizonyult célpontok terén. A Symantec eddig 36 fertőzött gépről tud, amelyek hét különböző szervezethez tartoztak. Ezek közül rengeteg működik Oroszországban, valamint egy kínai légitársaságról, egy svéd szervezetről és egy belgiumi követségről is tudnak.

A Kaspersky Lab listáján kutatóközpontok, telekomszolgáltatók és pénzügyi intézmények egyaránt szerepelnek. A biztonsági cégek szerint

a program kifinomultsága és az áldozatok megválasztása arról árulkodik, hogy kormányzat állhat mögötte.

"A Kaspersky Labnek nincsen pontos információja, de a fejlesztésen sejthetően számos különleges csapat dolgozott, több millió dolláros büdzséből" - írja a biztonsági cég.