A madárfészkek alakja látszólag visszafejlődött az evolúció folyamán

fészek
A nyitott, csésze alakú fészek, amilyen ezé az énekes lombgébicsé, a madarak evolúciójának későbbi szakaszában alakult ki
Vágólapra másolva!
Emberi logikával nézve úgy tűnik, mintha az énekes madarak fészkei visszafelé fejlődtek volna. A legtávolabbi ősök valószínűleg összetett, tetővel ellátott szerkezeteket építhettek. Az egyszerű, nyitott tetejű, csésze alakú fészkek később jöttek divatba.
Vágólapra másolva!

Az énekes madarak több mint 70 százaléka a jellegzetes nyitott csésze alakú fészkek valamelyik változatát építi meg, mondta Jordan Price evolúcióbiológus az észak-amerikai madártani konferencián.

A fedett fészek az ősibb

A jelenlegi madarak családfája tagjainak fészekstílusában megfigyelhető mintázatokat vizsgálva azonban a kutató meggyőződött arról, hogy a széleskörűen elterjedt csészestílus valószínűleg nem csupán a madarak őseredetéből itt maradt „csökevény".

A nyitott, csésze alakú fészek, amilyen ezé az énekes lombgébicsé, a madarak evolúciójának későbbi szakaszában alakult ki Forrás:Gary L. Clark/Wikimedia Commons


Úgy vélik, hogy

az ősi madaraknál még rengeteg tetőépítő volt.

Price (St. Mary's College, Maryland) és társszerzője, Simon Griffith (Macquarie Egyetem, Sydney) a madarak családfájának különböző elágazásánál rekonstruálták a valószínűsíthet fészekstílust.

Négyszer is létrejött a nyitott csésze

A rekonstrukció azt mutatja, hogy a nyitott csésze alak egymástól függetlenül négyszer is felbukkant az énekes madarak között. Ráadásul helyenként

néhány korábbi csészefészek-építő visszatért a tetőkhöz.

Price elmondása szerint akkor kezdett el tűnődni a fészkek történetén, amikor Ausztrália madarait vizsgálta egy tanulmányúton Griffith társaságában.

Forrás: AFP

Az evolúcióbiológusok már korábban felvetették, hogy a tágabb ausztrálázsiai régió lehetett a helyszíne az énekes madarak kiemelkedésének. Price elmondta, hogy egyelőre még nem világos mi ösztönözhette a váltást a védő tetős megoldásoktól a nyitott csészék látszólag gyorsabb és piszkosabb alternatívája irányába.