Takarékosabb állam, rekordvagyonok

bankjegy, 20000, húszezres
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az állam magán folytatja a devizahitelek kivezetését, és inkább forintban vesz fel hitelt, amit egyre nagyobb részben a lakosság finanszíroz. Drágult az üzemanyag és a lakás is, csomagban adnák el a Tescót, Bill Gates vagyona pedig rekordot döntött. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Jól áll az államháztartás

A központi alrendszer első héthavi hiánya a végleges adatok szerint 464,8 milliárd forint volt, ami

az utóbbi mintegy másfél évtized legalacsonyabb deficitje,

közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Tavaly az első hét hónapban a deficit közel kétszer ekkora, 894,1 milliárd forint volt. A tárca szerint az idei kedvezőbb helyzet elsősorban a költségvetés eltérő kiadási szerkezetének, valamint a kedvező reálgazdasági folyamatoknak és a gazdaságfehérítést célzó intézkedések nyomán jelentkező magasabb adóbevételeknek köszönhető.

Az állam magán folytatja a devizahitelek kivezetését

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés

  • devizaadóssága 1231 milliárd forinttal csökkent, míg
  • a forintadóssága 1719 milliárddal nőtt,

így a decemberi 31,3 százalékról 25,9 százalékra csökkent a devizaadósság aránya. Összességében az államadósság 488 milliárd forinttal nőtt az első hét hónapban. A teljes államadósság 18 százalékát a lakosság finanszírozza.

Kilenchavi csúcson a magyar gazdaság teljesítménye

2015. november óta nem nőtt olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint idén augusztusban a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó szerint: augusztusban 2,7 százalékkal nőtt az index éves alapon, a júliusi 2,6 százalékos növekedés után.

Idei csúcsán pörög a magyar gazdaság Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap szerint a bővülést elsősorban a lakossági fogyasztás hajtotta, emellett az export is segítheti a gazdaságot, a beruházások visszaesését pedig az uniós források lehívása tompíthatja.

A kereskedőházak is kellettek a gazdasági sikerhez

„Megteremtjük az exportlehetőséget a magyar vállalkozások számára, így a költség nálunk jelentkezik, a bevétel, a profit azonban a magyar kis- és középvállalkozásoknál” – többek között erről beszélt az Origónak adott interjújában Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezetője. Szerinte sikerességük mérőszáma az, hogy

a magyar export tavaly rekordszintre emelkedett,

illetve a partnercégeik is jelentős exportnövekedést értek el.

Drágultak az üzemanyagok

Pénteken 2 forinttal emelte a gázolaj árát a Mol, míg a benzin ára nem változott. Az emeléssel

  • a gázolaj átlagára 337-338 forintra nőtt,
  • a benziné 333-334 forint maradt.

Az üzemanyagok ára szerdán is emelkedett: a benziné és a gázolajé is egyaránt bruttó 5 forinttal.

A balatoni vendéglőknek gyorséttermekké kell alakulniuk

A dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozásoknak a szeszélyes időjárás és a krónikus munkaerőhiány okozta a legfőbb gondot az idei nyári szezonban,

forgalmuk a parti sávban átlagosan 15–30 százalékkal csökkent,

míg a parttól távolabb 5 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest.

Csomagban adnák el a Tescót

A Tesco hazai központja fejlesztésekről ír, de Londonban azonnal bólintanának egy ajánlatra. A Magyar Idők szerint a Tesco londoni anyavállalatának egyik illetékese azt mondta, hogy

eladósorba kerülhet a magyar hipermarketlánc.

A tulajdonosok a négy országban működő kelet-közép-európai régiós vonalat, vagyis a Tesco Europát egészben kívánják értékesíteni. Az eladási szándékot erősítheti a brexit is, valamint egy év elején kiszivárgott, újabb leépítésekről szóló belső dokumentum.

A duális képzéstől lett népszerű a Pallasz Athéné Egyetem

Július 1-jével jött létre a kecskeméti és szolnoki főiskolák összevonásával a Pallasz Athéné Egyetem. Az új intézménynek még nincs rektora, a pályázatokat szeptember 12-ig kell leadni. A pályázók személye egyelőre titkos, de egyikük mégis felfedte magát.

Egyre drágábbak a lakások

Idén eddig 60–70 ezer lakást adtak el országosan. Budapesten főleg 10–25 millió forint közötti értékben keltek el a jellemzően 30–60 négyzetméter közötti használt lakások.

2016 első félévében országosan 3400 új lakás épült,

Budapesten közel ezer új építésű ingatlant vettek. Év végére nagyságrendileg 10 ezer új lakás kerülhet országosan a piacra.

Csökkent a franciaországi focihősök összértéke

Hiába szerepelt jól a franciaországi Európa-bajnokságon a magyar válogatott, a játékosok nem lettek kelendőbbek, sőt,

a válogatott piaci értéke is csökkent a torna után.

A nemzeti csapat legnagyobb sztárja 2 millió euróval ér kevesebbet, mint néhány hónappal ezelőtt.

Dzsudzsák piaci értéke megcsappant Fotó: Polyák Attila - Origo

A keret közel harmada azonban így is új csapatban kezdi a 2016–17-es bajnoki idényt, és néhány nap még hátravan az átigazolási időszakból.

Könnyebben juthatnak hitelhez a vállalkozások

A hitelintézetek magánszektorral szembeni hitelezésében javuló tendenciák tapasztalhatók, az idei második negyedévben a kis- és középvállalatoknak nyújtott hitelek éves összevetésben 5 százalékkal bővültek, mondta Oláh Zsolt, a jegybank vezető elemzője.

A háztartásoknál is jelentősen bővültek az új hitelkihelyezések, különösen a lakáshitelek.

Júniusban a hitelfolyósítások már meghaladták a törlesztéseket,

így az év hatodik hónapjában már nettó hitelfelvevők voltak a háztartások.

Csodával sem lenne drágább az olaj

Csak ideiglenes és apró áremelkedést hozna, ha a nagy olajexportőrök megegyeznének a kitermelés befagyasztásáról, mert az emelkedő árak miatt visszatérnének az amerikai palaolaj-kitermelők, ami újra lejjebb nyomná az árakat.

Valószínűleg 2017 nyarán is a 45–50 dolláros sávban lesz az olajár.

Clinton 4:1-re veri Trumpot a közgazdászoknál

Egy üzleti közgazdászok körében végzett felmérés eredménye szerint csak 14 százalék gondolja, hogy Donald Trump elnökként jól tudná menedzselni az USA gazdaságát.

A közgazdászok nem bíznák Trumpra az USA gazdaságát Forrás: AFP/Robyn Beck

Még a Libertariánus Párt jelöltjére is többen szavaztak, Hillary Clinton a voksok 55 százalékát szerezte meg. A közgazdászok jelentős része nemcsak általában véve Trumpban nem bízik, hanem az általa felvetett elképzeléseket is elutasítja.

Bill Gates vagyona rekordot döntött

Bill Gates megdöntötte saját rekordját,

vagyona elérte a 90 milliárd dollárt (24,7 ezer milliárd forintot),

mert több olyan cégnek is nőtt az értéke, amiben Gates részvényes. A teljes magyar nemzetgazdaság januártól szeptemberig termel meg ennyi pénzt – Magyarország GDP-je körülbelül 118 milliárd dollár –, de ez még az Egyesült Államok GDP-jének is 0,5 százalékával egyenértékű.

Még soha nem volt ennyi pénze Forrás: AFP/Ramin Talaie

Bill Gates vagyona 2014 közepe és 2016 közepe között 75 és 85 milliárd dollár között ingadozott, azóta folyamatosan emelkedik, de ekkora vagyona még sosem volt.