Melyik a világ legerősebb biológiai anyaga?

darwini kéregpók
Vágólapra másolva!
Látta már a darwini kéregpókot? És a hálóját? Ha arachnofóbiás, még örülhet is, ha nem futott bele soha a nyolclábúba: egy kifejlett példány akár 22 centiméteres is lehet, a hálóját pedig akár 25 méter hosszúra is képes kifeszíteni. De nem ez az igazán érdekes benne, hanem az, hogy a pókselyem, amiből a hálót készíti, ellenállóbb a kevlárnál is – annál az anyagnál, amelyet golyóálló mellények készítéséhez használnak fel.
Vágólapra másolva!

2010-ben jelent meg a PLoS ONE tudományos folyóiratban az a tanulmány, amelyből kiderül: egészen addig (és a mai napig is) a természetben előállított legerősebb anyagért a darwini kéregpók (Caerostris darwini) felelős, amelynek pókselyme még a kevlárnál is sokkal erősebb.

A darwini kéregpók Madagaszkáron él Forrás: EOL Learning and Education Group

A kevlárnál is sokkal erősebb

Minden pók által termelt pókselyem kivételesen erős – a kutatók ezt az anyag erejével (mekkora súlyt képes elbírni, mielőtt elszakadna) és a rugalmasságával mérik. A legtöbb pók selyme erősebb, mint ugyanannyi mennyiségű kevlár – a darwini kéregpóké azonban

extrém módon túlteljesíti a golyóálló mellényekhez is felhasznált anyagot.

A Puerto Ricó-i Egyetem kutatói kifejezetten a pókfaj tanulmányozását tűzték ki célul, és elutaztak Madagaszkárra, a darwini kéregpók hazájába, hogy tüzetesebben megvizsgálhassák az állat hálóját. Ingi Agnarsson, a tanulmány fő szerzője korábban tanulmányai alatt már találkozott ezzel a fajjal, és feltételezte, hogy egy akár 25 méteres hosszúságú hálóhoz elképesztő erősségű pókselyemre lehet szükség.

A pók nem kifejezetten nagy, de akár 25 méteres hálót is készíthet Forrás: Harvey Barrison/Harvey Barrison

Csak a nőstények dolgoznak

Amikor laboratóriumi körülmények között is megvizsgálták a háló anyagát, azt találták, hogy az a legerősebb anyagúak közé tartozik, és kétszer olyan rugalmas, mint bármelyik pókháló, amit eddig megfigyeltek. Ez a két tulajdonsága teszi a legerősebb biológiai anyaggá, ami természetes úton állítódik elő.

A rekordméretű hálókat egyébként kizárólag a nőstények szövik, a hímek csak fiatalon próbálkoznak hálókészítéssel, kifejlett korukban már csak a párzás érdekli őket. A faj gyakran folyók fölé feszíti fel a csapdát, és az így fennakadt rovarokkal táplálkozik.