Már a Google Térkép is tudja, mikor jön a vonat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat társadalmi üzeneteit megjelenítő mozdonya a budapesti Keleti pályaudvaron, ahonnan útjára indították. A felmatricázott, Traxx típusú mozdony egyik oldalán egy kislány és az "Adjunk esélyt nekik!" felirat, a másikon a Máltai Mentőszolgálat mentőautója és a "Segítségére sietünk" szöveg látható. A mozdony belföldi vonatokat húz majd és a tervek szerint két éven át hívja fel a figyelmet azokra, akik segítségre szorulnak.
Vágólapra másolva!
Bekerült a MÁV teljes belföldi menetrendje az útvonaltervezőbe is.
Vágólapra másolva!

Kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővül a Google Térkép. Mostantól Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje elérhető a Google Térkép online útvonaltervező rendszerében a Google, a MÁV, MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően.

Magyarországon a vasút elsőként jelenik meg a Google térképén, Európában szintén élen járunk: a franciák, németek és orsztrákok után - mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Így egyetlen érintéssel tudni fogják a hazai és külföldi turisták is, mikor jön a vonat.

A MÁV menetrendje már a Google Térképen is elérhető Forrás: Origo

"Az utasok tudni fogják, hogy a kiválasztott időpontban mely közlekedési eszközöket vehetik igénybe, milyen menetidőre számíthatnak, sőt egy kattintással elérhető a MÁV-START online jegyvásárlási felülete is" - közölte Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

Közzéteszik a MÁV adatbázisát

A MÁV-START egyben mától díjmentesen elérhetővé teszi a menetrendi adatbázisát – globálisan használt állományként (GTFS) – a www.mavcsoport.hu weboldalon. A minden éjszaka frissített nyílt platformmal és adatbázissal – regisztráció után – bármely alkalmazásfejlesztő számára megnyílik a lehetőség jobbnál jobb alkalmazások fejlesztésére.

Hogyan tervezzek?

A Google Térkép 2007 óta szolgáltat tömegközlekedési adatokat a világ városaiban. A funkció mára a világ 64 országának közel 20 000 városának és több mint 3 millió állomásának közlekedési információit tartalmazza.

A helyi tömegközlekedési adatok már több magyar városban is elérhetőek, többek között Budapesten, Miskolcon és Pécsett.

Valós idejű adatok egyelőre csak Budapesten érhetőek el, mióta a BKK Futár folyamatos információkkal látja el a Google Térképet, így nem csak az látható, merre jár a villamos, de az is, hogy miért késik: legyen szó műszaki hibáról vagy balesetről.

A Menetrendek.hu a Volán autóbuszainak és a MÁV-vonatoknak a menetrendjeit ötvözte, hogy aki vidéki utat tervez, az kényelmesen és egyszerűen el tudja dönteni, milyen megoldás számára a legjobb.