Nem éri meg az utolsó napokban karácsonyfát venni

fenyőfa, karácsonyfa
Debrecen, 2013. december 22. Fenyőfát árusító hely Debrecenben 2013. december 22-én. A kereskedők tapasztalata szerint sokan az utolsó napokban veszik meg a fenyőfát. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A nagyvárosokban több fenyőt vásárolnak karácsonykor az utóbbi években, és az internetes értékesítés is növekszik. Ugyanakkor a termelők tapasztalata szerint, ha nem is jelentős a csökkenés, de évről évre összességében kevesebb fenyőt tudnak eladni. Igaz, akik vesznek élő fenyőt, egyre inkább a nordmannt keresik, a legdrágább fajtát. Az átlagárak évek óta változatlanok, csakhogy valójában nincs is olyan, hogy átlagár, mert a méterárak mellé sok árusnál hozzátartozik a „minőségtől függően” kitétel.
Vágólapra másolva!

A Magyar Díszkertészek Szövetségének becslése szerint évente 2-2,5 millió fenyőt vágnak ki Magyarországon, ebből – főleg a lucfenyőből – csak csekély mennyiséget visznek külföldi piacra.

Több ezer magyar család él fenyőfatermesztésből:

összesen körülbelül 1500–2000 hektáron termesztenek fenyőt, és csak néhány 25–30 hektáros gazdaság van, a zöme pár hektáron gazdálkodó kistermelő. Ők maguk ültetik és nevelik 5-8 éven át – vagy akár 12 évig is – a fákat, vagyis nem a természetes erdőket pusztítja a karácsonyfaszezon.

Ugyanakkor az utóbbi években egyre többen választották inkább a műfenyőt, és nemcsak környezetvédelmi szempontból, hanem mert hosszú távon kevesebbe kerül: egyszeri, átlagosan 5–20 ezer forintos beruházás, de nem kell kidobni egy alkalom után. Ebből viszont az is következik, hogy a műfenyők forgalma egy idő után stagnálni kezd, ami idén már érezhető – mondta az Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke, Biza Klára az MTI-nek.

Surdon már a múlt héten elkezdték a fenyők kivágását: erről a kistelepülésről származik nagyjából minden negyedik eladott karácsonyfa egy-egy évben Forrás: MTI/Varga György

Az ország „karácsonyfa-nagyhatalma” már évek óta egy délnyugat-magyarországi alig 700 fős település, Surd, ahol szinte az egész lakosság fenyőtermesztésből él. A bevételeik 90 százaléka decemberben keletkezik, és

– válaszolta az Origo kérdésére a polgármester. Kanász János azt is mondta: lehetne akár ennek a kétszerese is a termelők haszna, de az árusítás magas költségei miatt a piaci ár már nagyjából a kétszerese, háromszorosa a termelői árnak. Persze a fa fajtájától és minőségétől függően elég változó, hogy a kereskedő mennyiért vesz át egy fát a termelőtől, de a polgármester szerint az átlag körülbelül 2500 forint.

Az árusítás legnagyobb tétele a helybérleti díj.

Az Origo által megkérdezett egyik őstermelő elmondta, hogy egy bevásárlóközpont parkolójában árul, de nem tudja közvetlenül az áruházlánctól bérelni a területet, hanem több közvetítő cég is közbeiktatódik, és persze mindegyik rátesz a helypénzre. Az eredetileg még kedvezőnek is nevezhető, közel 60 ezer forintos díjból így lesz 190 ezer forint, aminek kigazdálkodásához nagyjából 150–200 fát kell eladni.

Akár fél-egymillió forintos költség hetente

Országos átlagárakat a helybérlet esetében is elég nehéz mondani: a fővárosi piacokon 500 és 1200 forint között van a négyzetméterár egy napra. Ezzel számolva egy fenyőkereskedőnek száz négyzetméteres árusítási terület bérlése hetente átlagosan 600 ezer forintjába is kerülhet, és akkor még a szállítás és a tárolás költségét nem számoltuk, illetve a lakhatás és a szállás költségét, ha egy termelő maga viszi a piacra a fáit.

Surdon nagyjából csak a termelők negyede árul saját maga a piacon – főleg a fővárosban és a környező nagyvárosokban –, a többiek inkább eladják helyben a kereskedőknek, az a biztosabb – mondta a polgármester. A magas költségek miatt azonban a kereskedőknek is meg kell dolgozniuk a pénzükért, és az ő hasznuk sem túl magas egy-egy fán: körülbelül 500 és 1000 forint között lehet, legalábbis az ország délnyugati részén.

Ugyanakkor van két megoldás a piaci helypénz kikerülésére. Az út menti árusítás alkalmi engedéllyel, vagy az online kereskedelem. Az őstermelői engedéllyel rendelkező utcai árusok decemberi megszaporodását viszont nem nézik túl jó szemmel a konkurens kertészetek, hiszen így ők az iparűzési adó és egyéb járulékok alól is mentesülhetnek.

Az online karácsonyfa-kereskedelem viszont csak pár éve kezdett el beindulni.

„Négy éve működünk, és azóta minden évben bővül a vásárlókörünk. Egyelőre még a magánvásárlók vannak döntő többségben, de egyre több cég is rendel tőlünk karácsonyfát” – mondta az Origónak Szilágyi Gergely, a Karácsonyfawebshop.hu vezetője. A forgalmukra jellemző, hogy például a december 22-i kiszállítás időpontja már december előtt be is telt. A kiszállításkor legalább három, az előre megadott paramétereknek megfelelő fenyő közül választhat a vevő, és ha egyik sem megfelelő, még egy kört tesz a szállító.

A cégvezető elmondta, hogy zömében Dániából szerzik be a nordmannfenyőket. Hogy a prémiumminőségű fákat ennek megfelelő, magasabb áron kínáló cég forgalma egyre nő, azt a trendet támasztja alá, amit a kertészetek és a termelők is tapasztalnak, hogy

a legdrágább fajta, a nordmannfenyő kezd népszerűbb lenni a legolcsóbb lucnál.

Valószínűleg azért, mert akinek van annyi pénze, hogy minden évben élő fenyőfát vásároljon, az jól megnézi, mire adja ki a pénzét, és a nordmann- vagy az ezüstfenyő amellett, hogy dúsabb és hosszabbak a tűlevelei, kevésbé is hullajtja őket, mint a luc. (Bár a luc illatát tartják sokan az igazi karácsonyi fenyőillatnak, így például fenyőágként inkább a lucot veszik.)

A termelők általában már szeptember környékétől tudják, melyik fákat értékesítik majd viszonteladóknak decemberben Forrás: MTI/Varga György

Az online kereskedő azonban megjegyezte azt is, hogy egyre nagyobb a kínálat az itthoni, nagyobb nordmannfenyőkből, mert

most kerülnek piacra a 8-10 éve ültetett dán csemetékből felnövő fák.

Mivel ezeket a dániaihoz hasonlóan kultivált környezetben nevelték, a nordmannfenyők hazai felhozatala közelít a dániaihoz, de egyelőre még nem éri el azt a minőséget Szilágyi Gergely szerint. A nordmann fajta növekvő népszerűségéből az is következik, hogy a fenyőtermelők által tapasztalt, némileg csökkenő eladott darabszámmal a bevételeik nem feltétlenül csökkennek, hiszen az értékesített fák között egyre nagyobb arányt képvisel a legdrágább fajta.

A fővárosban is tapasztalható némi csökkenés

Mivel nehéz megmondani, hogy összességében több vagy kevesebb fenyőfát vásárolnak-e évente, megkérdeztük, mennyit dobnak ki karácsony után a fővárosban. 2012-ben még 620 tonnánál több fát gyűjtött be a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. az év első másfél hónapjában, 2013-ban azonban már csak alig 400 tonnát. 2014 óta pedig minden évben 490 és 350 tonna között hullámzik a begyűjtött mennyiség. A kidobott karácsonyfák egyébként a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, és több tízezer budapesti háztartás távfűtését és áramát állítják elő belőlük.

Hogy mennyibe kerül majd idén a karácsonyfa, azt nehéz megmondani. A Magyar Díszkertészetek Szövetsége szerint az átlagos méterárak így alakulnak:

  • lucnál 2500–3000 forint
  • ezüstfenyőnél 4500–5000 forint
  • nordmannál pedig 7000–8000 forint

Azt azonban a szövetség is jelezte, hogy a nagyobb fákat darabárban kínálják, illetve a minőségtől is függ egy-egy fa ára.

Például közel kétméteres lucokat tavaly a bekerülési árért, 1500 forintért sem lehetett eladni Ajkán, viszont ugyanezeket a fákat Győrben 2500–3000 forintért rövid idő alatt értékesítette egy kollégám” – mondta az Origónak Veszpréminé Vértesi Erika dísznövénykertész, a Fenyőfa.hu működtetője. Az őstermelő azt is elmondta, hogy ő kezdetben olcsóbban adja a fákat, hogy minél több elkeljen, és a befektetés biztosan megtérüljön. Könnyen előfordulhat tehát, hogy aki az utolsó napokban keres karácsonyfát, magasabb árakkal találkozik.

Sok magyar családnak és munkásnak ad megélhetést a decemberi karácsonyfaszezon Fotó: Bielik István - Origo

A legtöbb gazdaságban ezekben a hetekben kezdték a fenyők kivágását, és vagy már most hétvégén vagy a következőn kezdik el az árusítást a legtöbb városban. Azért sem biztos, hogy megéri az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, mert

a gazdaságok jellemzően minden értékesítésre szánt fenyőt mostanában vágnak ki,

így karácsony előtt sem lehet nagyobb valószínűséggel „frissebb” fákat venni, sőt. Persze, aki frissen vágott fenyőt szeretne, arra is van lehetőség a legtöbb termelőnél, de ez általában igencsak megnöveli az árat. Olyan ajánlatra is lehet bukkanni az interneten, hogy fénykép alapján kiválasztható előre az áhított fa, megbeszélt átvételi időponttal.

Szavazzon!

Ön milyen fenyőt állít karácsonykor?