Rétvári: A munka a kivezető út a szegénységből

A Gulág Virágai Bujtás Merdzsán GULAG Emlékév Nemzeti Színház Rétvári Bence Sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Az államtitkár szerint 2011-től folyamatosan javultak a foglalkoztatási mutatók.
Vágólapra másolva!

A legjobb szegénységpolitika, ha munkát adunk az embereknek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy konferencián.

Rétvári Bence szerint 2011-től folyamatosan javultak a foglalkoztatási mutatók,

a jelenlegi 72,4 százalékos foglalkoztatási ráta 2,6 százalékkal magasabb a korábbi évek átlagánál.

Rétvári Bence államtitkár Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az államtitkár a foglalkoztatási adatokat ismertetve folytatta: 138 ezerrel dolgoztak többen tavaly, mint egy évvel korában, úgy, hogy a közfoglalkoztatottak köre 11 ezer emberrel csökkent. Rétvári beszélt arról is, az emberek jó részének már van pénze arra, hogy ne csak az alapszükségleteit elégítse ki.

Ki lehet kerülni a szegénységből

Az államtitkár kiemelte, a munkahelyteremtéssel, a családtámogatási rendszerrel, az adópolitikával sikerült olyan alapot teremteni, amely lehetőséget nyújt kikerülni a szegénységből. Megjegyezte,

a legnagyobb növekedés az "alsó négy jövedelmi tizedben" történt, a középső rétegek átlagos mértékben tudták javítani jövedelmi pozíciójukat.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy a kormányzati intézkedések - devizahiteles mentőcsomag, rezsicsökkentés - miatt csökkent azoknak a száma, akiknek a hiteltörlesztéssel kapcsolatos hátralékuk van vagy nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat. Kitért arra is, hogy nőtt azok száma, akiknek van anyagi tartalékuk egy váratlan kiadás fedezetére.