Évente átlagosan heten lesznek öngyilkosok a magyar börtönökben

Vágólapra másolva!
A legtöbben felakasztják magukat, az eseteket szinte lehetetlen kivédeni. Általában azok kísérelnek meg öngyilkosságot, akiknek a kapcsolattartása nem rendezett, szabadulásuk után nem várja őket senki, vagy hosszabb, akár életfogytig tartó büntetésre ítélték őket.
Vágólapra másolva!

Évente csaknem azonos az öngyilkosságot elkövető fogvatartottak száma Magyarországon. A Népszava tíz évet összesítő adatai szerint évente átlagosan heten lesznek öngyilkosok a börtönökben és fegyházakban.

A legtöbbjük felakasztja magát.

Ez nem is igen történhet másként, hiszen a raboknál általában nem lehetnek olyan eszközök, melyekkel az életüket, testi épségüket veszélyeztethetik. Az eseteket szinte lehetetlen kivédeni.

Az akasztásra alkalmas felületeket igyekeznek kerülni belsőépítészeti megoldásokkal.

A lap annak apropóján írt erről, hogy a múlt héten két, emberölésért életfogytig tartó jogerős szabadságvesztésre ítélt fogvatartott végzett magával a Szegedi Fegyház és Börtönben. Mint arról az Origo is beszámolt, egyikük a balástyai rémként vált ismertté, másikuk egy, a családtagjaival végző, szegedgyálaréti férfi volt. Kettejük öngyilkosságával idén már 9 elítélt végzett magával.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága belső vizsgálatot indított, a Népszavával azt közölték, hogy

a börtönőrök nem hibáztak.

Öngyilkosságot általában azok a fogvatartottak kísérelnek meg, akiknek a kapcsolattartása nem rendezett, szabadulásuk után nem várja őket senki, vagy hosszabb tartamú, akár életfogytig tartó büntetésre ítélték őket.