Ügyes manőverek kellenek az egzotikus terepen

Mark Mobius, Templeton
Mark Mobius
Vágólapra másolva!
Noha a kockázatok talán emelkedni fognak jövőre a feltörekvő piacokon, a befektetők számára még így is számos lehetőség marad, hogy megfelelően megjátsszák a régió által nyújtott lehetőséget – mondja Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group elnöke.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő piacok az elmúlt időszakban súlyos tőkekiáramlással voltak kénytelenek szembenézni, ahogy a dollár folyamatos erősödést mutatott, ami Donald Trump meglepetésszerű megválasztásának, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatemelésének tudható be – írja a CNBC.

Mindazonáltal a feltörekvő piaci gurunak számító Mark Mobius szerint vannak olyan szektorok, amelyek így is képesek lesznek profitálni a régió relatíve gyorsabb növekedéséből.

A fogyasztással összefüggő területek, illetve az információs technológia különösen vonzók

lehetnek a következő időszakbab – hangsúlyozta Mobius a Stephen Doverrel közösen írt blogbejegyzésében.

Vonzó területek

Hozzáteszik, a fogyasztással kapcsolatos szektorok papírjai nem csupán a feltörekvő piacok általános gazdasági növekedése miatt teljesíthetnek jól, de annak köszönhetően is, hogy egyre bővül azon osztály létszáma, amely jelentősebb fizetőképes keresletet tud fölmutatni.

A US Dollar Index alakulása május vége óta Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan a két szerző a feltörekvő piacok technológiai vállalataival kapcsolatban is optimista. Jóllehet némi aggodalommal figyelik a kínai internetes cégek részvényeinek hirtelen fölfutását, általában komoly értéket látnak a szektorban a feltörekvő területeken.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy

egyes nyersanyagpiaci részvények is vonzó értékkel bírnak,

még az olajár közelmúltbeli emelkedése ellenére is. Ezzel együtt kiemelik, hogy izgalmasak az alacsonyabb kapitalizációval bíró ázsiai részvények, melyek erősen ki vannak téve a térség növekedésének.

Ez utóbbi kategóriába eső papírok értéke abban áll, hogy mivel elsősorban a hazai gazdasági változások mozgatják őket, kevésbé vannak kitéve a globális makrogazdasági tényezőknek. A probléma velük viszont az, hogy mivel több ezer ilyen részvény van Ázsiában, igen nehéz kiválasztani a megfelelő, rosszul árazott részvényeket.

Veszélyes terepen

Mindazonáltal a szerzőpáros Kína kapcsán aggodalmának is hangot adott. Továbbra is

kockázatosnak érzik ugyanis az ország nem teljesítő hiteleit,

melyek negatív nyomást helyeznek a kínai pénzügyi cégek kilátásaira. A bankok mellett az építőipar is bővelkedik kockázatokban. Bár a szektor fordulatot vett a hosszan tartó lejtmenet után, a páros inkább az oldalvonalról figyeli az eseményeket, mivel aggódnak a túlzott eladósodás, illetve a szabályozások miatt.

Miközben pedig a szerzők rámutatnak, hogy az MSCI Emerging Markets Index jelentős kedvezménnyel forog az MSCI World Indexhez képest, megjegyzik, hogy nem szabad túlzott elbizakodottsággal fordulni a feltörekvő piacok felé.

Amerikai kockázatok

Az egyik legfontosabb kockázati tényező az amerikai jegybanktól jön. Noha a Fed decemberi, 25 bázispontos szigorítása széles körben várt lépés volt, ami némileg meglepően hatott, hogy a központi bank olyan jelzéseket adott, melyekből az következik, hogy a korábban jósolt kettő helyett háromszor emelhetnek kamatot 2017-ben.

Az amerikai jegybankon is múlik a feltörekvő piacok jövője Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Mobius és Dover úgy számolnak, hogy a Fed csak nagyon fokozatosan szigorít majd, de felhívják rá a figyelmet, hogy

a vártnál gyorsabb ütemű kamatmozgások az Egyesült Államokban negatív hatást gyakorolhatnak a piaci hangulatra,

és fokozhatják a volatilitást. Emellett kiemelték még a globális geopolitikai problémákból fakadó bizonytalanságot, illetve a brexit által generált devizamozgásokat, valamint a nyersanyagárakban rejlő veszélyeket. Külön hangsúlyozták, hogy Donald Trump elnöksége fontos tesztet jelent a piacok számára világszerte, és úgy vélik, az új elnök a jövőben szintén fokozhatja a volatilitást.