Biztonságosak a hazai atomlétesítmények

atomreaktor ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET erőmű ipari létesítmény Paks, 2011. március 7.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbképzésen részt vevő munkatársai tanulmányozzák az atomerőmű I-es blokkját. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évr
Paks, 2011. március 7. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbképzésen részt vevő munkatársai tanulmányozzák az atomerőmű I-es blokkját. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Biztonságosan üzemelnek az atomlétesítmények, közülük a legismertebb, a Paksi Atomerőmű negyedik blokkjának üzemidő-hosszabbításáról hamarosan dönt az Országos Atomenergia Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által felügyelt mintegy négyezer, atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmény az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemelt tavaly - számolt be Fichtinger Gyula főigazgató.

Összesen 28, biztonsággal kapcsolatos eseményt jelentettek 2016-ban, de a hétfokozatú nemzetközi eseményskála alapján ezek mindegyike a legenyhébb, skála alatti besorolást kapta.

Az OAH várhatóan az idén, az első félévben dönt a paksi atomerőmű új blokkjainak telephelyengedélyéről - ismertette Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes.

A legismertebb, atomenergiát alkalmazó létesítmény a Paksi Atomerőmű Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A működő négy paksi blokk közül kettőnél már korábban engedélyezték az üzemidő hosszabbítását,

tavaly a hivatal kiadta a harmadik blokk további 20 éves üzemeltetését lehetővé tevő engedélyt,

a negyedik blokk üzemidő-hosszabbítására vonatkozó, tavaly decemberben beadott kérelemről mostanában döntenek.

Elhangzott: a japán fukushimai atomerőműben 2011 márciusában történt baleset után - az Európai Bizottság kezdeményezésére - a paksi atomerőműben célzott biztonsági felülvizsgálatot hajtottak végre, hogy még biztonságosabbá tegyék a létesítményt.

Az OAH felügyeli az erőműben a feladatok végrehajtását,

a hatóság a 46 feladatból eddig 33 teljesítését fogadta el, öt feladatnál van csúszás,

de az intézkedéseket 2018 végéig végrehajtják.