Így lelkendezett az MSZP a budapesti olimpiáért

Budapest, 2017. január 4. A Budapest 2024 által 2017. január 4-én közölt legfrissebb aktuális látványterv a Kossuth téri Íjászközpontról, az esetleges 2024-es budapesti olimpia íjászversenyeinek helyszínéről. A látványtervet a Brick Visual, az építési terveket a BORD Építész Stúdió készítette. A 2024-es olimpia rendezési jogáért a magyar főváros Los Angelesszel és Párizzsal verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptember 13-án, Limában dönt a helyszínről. MTI Fotó
Vágólapra másolva!
Másfél évvel ezelőtt még teljes mellszélességgel kiállt az MSZP a budapesti olimpia megrendezése mellett. Kunhalmi Ágnes és Horváth Csaba is arról beszélt, hogy az ország csak nyerhet a rendezéssel. A szocialisták az elmúlt hetekben jelentős fordulatot végrehajtva kihátráltak az olimpia mögül.
Vágólapra másolva!

Egy olimpia nem kizárólag a beruházásokról szól, hanem inkább az odavezető útról – mindezt Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési frakcióvezetője mondta 2015 júniusában. A politikus szerint az olimpia segíthet abban, hogy egy jobb nemzet legyünk, és egy sikeres olimpia megrendezése után

jelentős nemzetközi elismerést szerezhet Magyarország.

Legyenek olyan témáink, amik segítenek abban, hogy egy nemzetté kovácsoljanak minket – mondta a szocialisták frakcióvezető-helyettese. Egy sikeresen megrendezett olimpia Zalaegerszegtől Békéscsabáig mindenkit erősíthet – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes szerint a budapesti olimpia összekötheti az embereket. Az olimpia egy nagyon erős katalizátora lehet a gazdaságunknak és a hitünknek. Kell, ami újra optimistává teszi a magyarokat, ami nem pártpolitikai kérdés – mondta az MSZP budapesti elnöke. Úgy látja, a sport a nemzeti minimum lehet, így az olimpia ügye is ezt szolgálja, ne utáljuk, hanem szeressük egymást.

Február 17-ig lehet gyűjteni

Mint arról korábban beszámoltunk, támogatásáról biztosította a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról indított aláírásgyűjtést Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Horváth Csaba, a párt fővárosi közgyűlési képviselője. Molnár Gyula január 19-én azt mondta, mindannyian sportpártiak, olimpiapártiak, fontos lenne, ha egyszer Magyarország készen állna a rendezésre. Most viszont több a kérdés, mint a válasz, ezért örülnek a civil szervezet aláírásgyűjtésének, támogatják, és arra kérik tagjaikat és szimpatizánsaikat, hogy ők is írják alá a kezdeményezést.

A Fővárosi Választási Bizottság január 18-án hitelesítette a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő íveit,

30 nap alatt 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni

a fővárosiaktól. A népszavazásra bocsátott kérdés az: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

Baloldali tanácsok

Szintén beszámoltunk arról, hogy balliberális politikusokkal kapcsolatba hozható emberek állhatnak a Momentum Mozgalom mögött, amely olimpiaellenes aláírásgyűjtésbe kezdett. A mozgalomból egy tag már ki is lépett, mivel szerinte így már hiteltelen a szervezet. Szerinte ugyanis nem lehet az elmúlt 27 év politikája ellen úgy küzdeni, hogy "közben a baloldal levitézlett emberei adnak tanácsokat".