Jeges ár pusztít Kárpátalján

befagyott folyó FOLYÓ IDŐJÁRÁS jeges TÁJ Tisza jeges ár jégtorlasz
Szolnok, 2017. január 3. Összetorlódott jégtáblák a befagyott Közép-Tiszán Szolnoknál 2017. január 3-án. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Árad az Ung, 5 kilométer hosszan torlódik a jég a folyón. Emelkedik a Tisza és a Rika is, utóbbi házakat öntött el, hidat rongált meg.
Vágólapra másolva!

A kárpátaljai Huszti járásban lévő Meregyukban a hatalmas erejű víz- és jégáramlások tönkretettek egy hidat a városban. A helyiek a Híradó.hu beszámolója szerint attól tartanak, hogy veszélybe kerül az autóút és más közeli falvak és városok is az áradó Rika folyó miatt. A folyót jég borítja, a zajlásban a jégtáblák megrongálták a part mentén húzódó kerítést - írja a Mukachevo.net hírportál.

Jégzajlás miatt vált veszélyessé az Ung folyó is, a kárpátaljai Ungvár egy része a víz alá kerülhet.

Összetorlódott jégtáblák a Tiszán Forrás: MTI/Bugány János

Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Államigazgatás vezetője arról számolt be, hogy a jégzajlás maradványai a szomszédos Szlovákia területén elakadtak, ezért 5 km-es torlasz alakult ki. Ha Szlovákia nem tesz sürgős intézkedéseket a jégtorlasz feloldása érdekében, akkor az Ung folyó vízszintje gyorsan emelkedhet, eláraszthatja Őrdarma és Ungvár egy részét.

Már 127 háztartást, 4 lakóházat, 25 hektár mezőgazdasági területet árasztott el a víz a Perecsenyi, az Ilosvai, a Técsői, a Szolyvai és a Munkácsi járásokban.

Az Ilosvai járásban egy óvodát és egy üzletet is elárasztott a Tisza. A sajáni üdülőközpontban hétvégén a víz elöntötte az autóutat.

Romániában is árvízriasztást adtak ki több folyóra. Máramarosban árad az Iza, a víz csaknem 200 házat veszélyeztet, utakat kellett lezárni, több száz hektárnyi termőföld is víz alá került. A folyókon jégtorlaszok alakultak ki, volt, ahol robbantani kellett a feltorlódott jeget.