888.hu: Botka úgy beszél, mint Rákosi

Botka László
Botka László
Vágólapra másolva!
Érdekes hasonlóságra hívta fel a figyelmet a 888.hu, a portál arról ír, hogy Botka László nem mástól, mint Rákosi Mátyástól kölcsönözhette a gazdagok megadóztatásának ötletét.
Vágólapra másolva!

A 888.hu azt írja, hogy Rákosi Mátyás 1947. május 25-én Kaposváron mondott beszédet "Fizessenek a gazdagok" címen. A kommunista párt főtitkára akkor úgy fogalmazott,

A tervek megvalósításához 3 év alatt több mint 6 milliárd forintra van szükség. A dolgozó néptől újabb áldozatokat követelni nem lehet. Van azonban egy réteg, mely tehetős és amely eddig ki tudta húzni magát az áldozatok vállalása alól. Ezek a gazdagok! Mi tehát azt követeljük: fizessenek a gazdagok!

A szöveg Botka Lászlónak, az MSZP nem hivatalos miniszterelnök-jelöltjének is eszébe jutott, az 1848-'49-es szabadságharcra emlékezve legalábbis a következőket mondta idén márciusban Miskolcon:

Ha a gazdagok végre kimásznak az úszómedencéjükből, s végre a kasszához fáradnak és fizetnek, akkor mindenkinek jobb lesz, s az egyenlőtlenségek kiküszöbölhetővé válnak. Aki havonta egymillió forintnál többet keres, annak fizetnie kell. Aki tízmilliós autóban ül, annak fizetnie kell. Akinek százmillió forint megtakarítása van, annak fizetnie kell. Azt mondom, fizessenek a gazdagok, járuljanak hozzá jobban a közteherviseléshez.