Cápát is partra vetett a Debbie ciklon Ausztráliában

Ausztrália vihar ciklon debbie
This handout photo from the Queensland Police Service taken on March 30, 2017 shows a bull shark washed up on a road near the town of Ayr. Torrential rain hampered relief efforts on March 30, 2017 after a powerful cyclone wreaked havoc in northeast Australia, with floods sparking emergency rescues as fed-up tourists began evacuating from resort islands. / AFP PHOTO / QUEENSLAND POLICE SERVICE / STR / --- EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / QUEENSLAND POLICE SERVICE" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Háborús állapotokat hagyott maga után Ausztrália északkeleti részén a legerősebb, négyes fokozatú Debbie ciklon. A mentőcsapatok több mint száz embert mentettek ki, és 2800 segélyhívást kaptak. Csodával határos módon senki sem halt meg, de 58 ezer háztartás és vállalat maradt áram nélkül.
Vágólapra másolva!

A Debbie nevű ciklon háborús övezethez hasonló állapotokat hagyott maga után Ausztrália északkeleti részén. A hatóságok szerint legalább 58 ezer lakás és vállalat van továbbra is áram nélkül.

A mentőcsapatok több mint 100 embert menekítettek ki házak tetejéről, autókból vagy erkélyekről.

Több települést továbbra sem lehet szárazföldön megközelíteni. Az áradás és a heves esőzés még az olyan nagyvárosok életét is megbénította, mint Brisbane. A délkelet-queenslandi iskolák közül több mint kétezerben tanítási szünetet rendeltek el az ítéletidő miatt.

A queenslandi tűzoltóság által közreadott kép egy partra vetett bikacápáról a Qeensland állambeli Ayr településen. A képre kattinva galéria nyílik! Forrás: AFP/Str

A queenslandi mentőcsapatokért felelős biztos, Katarina Carroll egy helyi tévécsatornának azt mondta:

rendkívüli módon meglepő, hogy senki sem vesztette életét

a heves széllökésekkel, özönvízszerű esőzéssel és áradással járó Debbie ciklon miatt. Ezt annak tudta be, hogy a lakosság hallgatott a hatóságok figyelmeztetéseire. Csütörtök délutánig a queenslandi mentőegységekhez mintegy 2800 segélyhívás érkezett, de a hívások azóta is folyamatosak – mondta el Carroll.

Jackie Trad, Queensland miniszterelnök-helyettese elmondta: arra buzdították az alacsonyan fekvő területek lakóit, hogy az árvízveszély miatt ideiglenesen költözzenek át nagyobb tengerszint feletti magasságon található térségekbe.

Az ausztrál meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy

az időjárás csütörtökről péntekre újra zord arcát mutathatja,

és akár 500 milliméter csapadék is hullhat a térségben.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök csütörtökön felkereste azokat a területeket, ahol a Debbie a legnagyobb pusztítást végezte, és segítséget ígért az újjáépítéshez. A kormányfő azt kérte a lakosoktól, hogy a vihar utáni kockázatokat figyelembe véve tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket biztonságukért.