Ma csap össze a világ két legnagyobb hatalma

diplomacy Horizontal COMBO PHOTO
(COMBO) This combination of pictures created on April 04, 2017 shows US President Donald Trump in St. Louis, Missouri on October 9, 2016 and China's leader Xi Jinping in Beijing on December 5, 2012. The first summit between US President Donald Trump and his Chinese counterpart Xi Jinping will be of "great significance" for global peace, the two countries' top diplomats agreed ahead of the meeting in Florida this week. / AFP PHOTO / Paul J. Richards AND Ed Jones
Vágólapra másolva!
Nem ígérkezik barátságos találkozónak Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök mai tárgyalása az amerikai elnök Palm Beach-i rezidenciáján, ám már az is eredmény, hogy létrejött a csúcstalálkozó. Már azt is pozitívumként kell értékelni, ha nem egy új kereskedelmi háborúnak ágyaznak meg a felek.
Vágólapra másolva!

Donald Trump újra igazságossá teszi a kereskedelmet - ígérte az elnök kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross, aki a mai kínai-amerikai csúcstalálkozó előtt közölt elemzést a két fél kereskedelmi kapcsolatának egyenlőtlenségéről.

Az elnöki kampányban elhangzott ígéreteknek megfelelően úgy látja, itt az idő, hogy az USA gyökeresen változtasson az eddigi kereskedelmi politikáján, amely elsősorban Kínát segítette.

A téli Fehér Háznak keresztelt Palm Beach-i Trump-rezidencia. Itt találkozik ma az amerikai és a kínai elnök Forrás: AFP/Don Emmert

A két fél kapcsolatában már régóta egyre nagyobb a deficit, ami most már meghaladja az évi 300 milliárd dollárt, a növekedés azóta még látványosabb, hogy Kína belépett a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO).

Az Egyesült Államoknak hozzávetőleg 500 milliárdos a külkereskedelmi deficitje évente, és ennek zöme a kínai behozatal túlsúlyából fakad.

Összehasonlításképp az USA deficitlistáján a második helyen álló Japánnal fennálló külkereskedelmi hiány körülbelül 80 milliárd dollárt tesz ki, és a szintén sokszor terítéken lévő

Mexikó esetében is „csak" 70 milliárd dollár körüli a hiány.

Ross érvelése szerint az eddigi rendszeren azért is változtatni kell, mert bár az USA-ban a legalacsonyabbak a vámok és egyéb kereskedelmi korlátok, mégis itt billent meg a legjobban a külkereskedelmi mérleg.

Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő Forrás: AFP/Paul J. Richards

A találkozó előtt Trump elrendelte, hogy

az export/import egyenleg elmozdulásáért felelős 5000 termékcsoportot meg kell vizsgálni, és tételesen megnézni, mi okozza a behozatal növekedését.

Trump egyébként kezdettől fogva Kínát tette felelőssé a megszűnt amerikai munkahelyekért, sőt csalással és árfolyam-manipulációval vádolta Pekinget.

Az sem véletlen, hogy a Kína-kritikáiról ismert közgazdászt, Peter Navarrot tette meg a Fehér Ház kereskedelmi tanácsának vezetőjévé, de maga a kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross is osztja a kínai csalással kapcsolatos álláspontot.

Ross szerint a kínai exportőrök a piaci versenyt sértő állami támogatásban részesülnek, és a jüan árfolyamát is abból a célból alakítják, hogy a kivitelnek kedvezzen.

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter Forrás: Picture-Alliance/AFP/Albin Lohr-Jones

Az egyenlőtlen kapcsolatok alapja - írja a kereskedelmi miniszter -, hogy

Peking az állami tulajdonú vállalatokkal a szabadpiaci verseny és az állami támogatás előnyeit egyszerre használja ki.

Az amerikai deficithez ezenkívül nagymértékben hozzájárult az eltorzult vámrendszer, a kínai exportőröknek kedvező áfaszabályok, valamint a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) aszimmetrikus szabályozása. Ross szerint a viszonosság elvei sem működnek, amelyre jó példa, hogy

az USA-ba importált autókra 2,5 százalékos a vám, míg az amerikai járművekre külföldön 25 százalékos vámot vetnek ki.

A megbillent egyensúly helyreállításáért a tarifák újratárgyalását, esetleg dömpingellenes büntetővámok kivetését helyezte kilátásba Washington.

A kínai vezetés tagadja, hogy csalással javítana külkereskedelmi pozícióin, és azt állítják, hogy a jüan árfolyamának gyengítése sem áll az érdekében, mert inflációt és tőkekiáramlást okoz.

A külkereskedelmi többletüket a globalizáció iparágakat átrendező hatásával és a világkereskedelmi forgalom megugrásával magyarázzák, illetve azzal, hogy beléptek a WTO-ba.

Jared Kushner, Donald Trump elnök veje és tanácsadója is részt vesz az amerikai-kínai csúcstalálkozón Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Azt mondják, az amerikai high-tech termékekre például lenne igény Kínában, Washington azonban korlátozza az exportot. A mai tárgyalásokon részt vesz Jared Kushner, Trump veje, egyben elnöki tanácsadója is, aki lapértesülések szerint a hangnem eldurvulását hivatott megakadályozni.