Vágólapra másolva!
Sikeresen csoportosította át a felső tízezer jövedelmét a középosztály felé a magyar kormány az elmúlt hat évben – mondta György László. A Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza szerint káros folyamatokat okoz, ha a vezető technológiai cégek kezében jelentős jövedelem halmozódik föl.
Vágólapra másolva!

Az innováció és a technológiai fejlődés hozzájárulhat az életminőségünk javulásához, de a technológiai óriáscégek révén kialakult piaci koncentráció visszafogja a jólét növekedését – mondta György László. A Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza szerint mára a vezető technológia

cégek piaci értéke mára meghaladja a 2800 milliárd dollárt,

míg a top 10 energetikai vállalat értéke csak 1000 milliárd dollár.

A gazdagok egyre gazdagabbak

Az öt legnagyobb technológia cégnek 500 milliárd dollárnyi készpénze van – mondta a szakember. Mindez óriási problémát generál, mivel a fel nem használt készpénztartalékok fékezik a beruházásokat és elvonják az erőforrásokat a háztartásoktól. Az elmúlt 35 évben a vállalatok megtakarításai folyamatosan nőttek, míg a háztartásoké csökkentek – hívta fel figyelmet a szakember. Mindez azt jelenti, hogy a háztartások nem generálnak elég fogyasztási keresletet, így pedig a beruházási ráta esni kezd.

György László szerint mindez oda vezetett, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt negyven évben alig nőtt az ottani középosztály jövedelme. A tengerentúlon a növekedés jelentős része a magas jövedelműek jelentős gazdagodásának az eredménye – mutatott rá a közgazdász.

Az alsó jövedelmi szegmens jövedelme folyamatosan csökkent,

míg a legfelső rétegnél gyorsan növekedett.

Sikeres magyar fordulat

A korábbi évtizedekben a tőkevezérelt növekedés érvényesült, ami azt jelentette, hogy a tőkére rakodó terheket csökkentették – mondta György László. Most arra lenne szükség, hogy egy bérvezérelt növekedés felé induljunk el. A magyar kormány 2010 után úgy döntött, hogy a bérhányad növelésére törekszik, miközben különadókkal sújtotta az oligopol szektorokat. Így sikerült jövedelmeket átcsoportosítani a középosztály javára – fejtette ki a szakember.

Évente 1000 milliárd forintot csoportosított át a kabinet középrétegek javára az egykulcsos adó, a családi adókedvezmény, és a munkahelyvédelmi akcióterv révén. Mindennek a forrása a különadók voltak, valamint

az államadósság kamatterheinek a csökkentéséből –

mondta György László. A Századvég munkatársa szerint mindezek eredményeképpen 2010-2016 között 5,05 százalékkal nőtt a nettó bérhányad.