A Hamász átmenetileg elfogadna egy palesztin államot az 1967-es határokkal

határzár, izraeli-gázai vasfüggöny
Israeli soldiers stand in front of the graffiti covered controversial separation-barrier during clashes with Palestinian stone throwers who rallied to show their support for the Gaza Strip following a month of fighting between the Israeli military and Hamas militants, at the Israeli Qalandiya checkpoint between the West Back city of Ramallah and Jerusalem, on August 13, 2014. Prime Minister Benjamin Netanyahu lashed out at the UN Human Rights Council, accusing it of granting "legitimacy to terror organisations" by investigating Israel for alleged war crimes in Gaza.After a march supporting the resistance in Gaza West Bank , 13 August 2014. AFP PHOTO / ABBAS MOMANI
Vágólapra másolva!
A Hamász radikális palesztin szervezet megváltoztatta alapító okiratát, és a hétfő este nyilvánosságra hozott új dokumentum szerint átmenetileg kész elfogadni egy független palesztin államot az 1967-es határok között. Izrael szerint a Hamász félre akarja vezetni a világot, mérsékeltebbnek akar látszani.
Vágólapra másolva!

A Hamász célja egész Palesztina felszabadítása, de kész támogatni egy palesztin államot az 1967-es határokkal. Ez nem jelenti Izrael elismerését vagy bármely jog feladását - jelentette be Katar fővárosában, Dohában Háled Mesaal, a szervezet vezetője.

"A Hamász nem mond le semmi szín alatt, semmilyen indokkal, semmilyen nyomás alatt, semmilyen megszállás miatt egy talpalatnyi palesztin földről sem, és

a (Jordán) folyótól a (Földközi) tengerig" - hangoztatta Mesaal. Hozzátette, hogy a Hamász ugyanakkor fontolóra veszi egy független és szuverén állam létrehozásának gondolatát Jeruzsálemmel mint fővárossal az 1967-es határok mellett, azzal, hogy a palesztin menekültek hazatérhetnek.

Izraeli katonák a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó falnál Forrás: AFP/Abbas Momani

Mesaal leszögezte, hogy a Hamász - amelyet számos nyugati ország terrorszervezetnek tart - nem háborút akar, hanem a palesztin területek felszabadításáért és a megszállás megszüntetéséért harcol.

"Nem akarjuk felhígítani elveinket, de nyitottak akarunk lenni. Reméljük, hogy ezzel (a dokumentum) megváltozik az európai országok álláspontja irányunkban" - mondta Mesaal.

Kitörnének az elszigeteltségből

A dokumentum szerint a Hamász szakít az "anyaszervezetével", a Muszlim Testvériség pánarab mozgalommal. Ez azt a szándékát jelzi, hogy ki akar törni a nemzetközi elszigeteltségből, javítani akarja kapcsolatait a Perzsa-öböl menti országokkal és Egyiptommal, amely terrorszervezetnek könyvelte el a Muszlim Testvériséget.

Izrael 1967-ben az arab államokkal vívott háborúban elfoglalta a Gázai övezetet, a Jeruzsálem-folyó jobb oldali partvidékét (Ciszjordániát) és Kelet-Jeruzsálemet, amely területeket korábban Egyiptom, illetve Jordánia szállt meg (az ENSZ-határozat szerint ezeken a területeken kellett volna 1948-ban létrejönnie egy arab államnak, de a két szomszéd ország inkább megszállta a területeket). Gázából Izrael 2005-ben kivonult. A Hamász 2007 óta uralja a Gázai övezetet, miután megnyerte ott a választást, majd polgárháborúban kiverte a Fatahot.

Az 1967-es határok közötti palesztin állam létrehozása kitűzött célja a Hamász legnagyobb rivális szervezetének, a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomnak.

Oszama al-Kavaszme, a Fatah szóvivője a Hamász szemére vetette, évtizedek kellettek ahhoz, hogy olyan álláspontra jusson, amelyet a Fatah 1988 óta képvisel, és amelyért harminc éven át árulónak bélyegezte meg a Fatahot. Ezért bocsánatkéréssel tartozik - mondta a szóvivő.

Az ötoldalas új program elfogadását négyévnyi belső vita készítette elő a Hamászban. Hírügynökségi értelmezések szerint a dokumentummal a Hamász enyhített az Izraellel kapcsolatos álláspontján, de

egyelőre nem világos, hogy továbbra is célul tűzi-e ki a zsidó állam megsemmisítését.

David Keyes, az izraeli miniszterelnök szóvivője Mesaal bejelentésére reagálva azt mondta, hogy a Hamász "bolondját járatja" a világgal, be akarja csapni azzal, hogy mérsékeltebbé vált, de ez nem fog sikerülni.

- mondta a szóvivő.

Hírügynökségek felhívják a figyelmet a bejelentés időzítésére: Abbász két nap múlva Washingtonba látogat, Donald Trump amerikai elnök pedig a minap jelentette be, hogy a hónap folyamán talán Izraelbe látogat.