32 emberi nyakcsigolya egy szálloda területén

Horizontal
Az azték templom maradványai
Vágólapra másolva!
Egy újabb jelentős azték templom és egy labdajátékpálya maradványait tárták fel az egykori azték főváros, Tenochtitlán helyén épült Mexikóvárosban a gyarmati korból származó katolikus katedrális mögött, egy 50-es években emelt szálloda területén, a Zocalo óvárosi főtér közvetlen közelében. A területen emberi nyakcsigolyákat is találtak.
Vágólapra másolva!

Régészek szerint a templom, amelynek megmaradt falain még látható az eredeti fehér stukkó, 1486 és 1502 között, Ahuízotlnak, a Hernán Cortes spanyol hódító által megdöntött II. Moctezuma elődjének uralkodása alatt épült - írja az MTI.

Kerek formájával az Ehecatl-Quetzalcoatl szélistennek szentelt templom kiemelkedhetett az aztékok legszentebb ceremoniális helyén épült szögletes templomok tucatjai közül. Eduardo Matos régész úgy véli, a templom teteje egy összetekeredett kígyóra hasonlíthatott, a papok pedig a kígyó orrát utánzó bejáraton léphettek be.

Az azték templom maradványai Forrás: AFP/Alfredo Estrella

Emberi maradványok is előkerültek

A pelota nevű azték labdajátékpályából csak egy lépcső és a tribünök egy része maradt fenn, a lépcső lábánál viszont 32 férfi nyakcsigolyát találtak, valószínűleg a labdajátékkal összefüggésben rituálisan feláldozott (lefejezett) emberek maradványait.

A pelota a prekolumbiánus időkben a mai Mexikó és Közép-Amerika területén elterjedt népszerű játék volt, rituális jelentőséggel is bírt az azték birodalomban. A tudósok szerint a játékosok egy kemény gumilabdával játszották, amelyet a váll vagy a csípő segítségével löktek a célba. A szabályokról pontosabb ismeretekkel nem rendelkeznek a kutatók, és azt sem tudni, hogy az áldozatként lefejezett emberek a játékosok közül kerültek-e ki.

A mexikóvárosi Templo Mayor ásatási területen feltárt, a spanyol hódítás előtti maradványokat a földből egy 1985-ös erős földrengés mozdította ki, amely súlyosan megrongálta az ott álló Hotel Catedralt.