Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az üzletek jelentős részét érinti az egyszerűen megoldható probléma

bankkártya telefon mobil mobiltelefon fizetés kártya paypass PayPass érinés fizetés pénz
CONTACTLESS PAYMENT Woman paying with mobile phone. AMELIE-BENOIST / BSIP
Vágólapra másolva!
Évente nagyjából 20 millióval emelkedik Magyarországon a kártyás tranzakciók száma, egyre többen bíznak a készpénzmentes fizetésben. Baj csak akkor van, amikor a kasszánál sorra kerülve közlik: nem működik a terminál, a vásárlónál pedig nincs elég készpénz. A heti nagybevásárlást több kisgyermekkel, bámulatos logisztikai képességgel intéző szülők ilyenkor bosszankodnak csak igazán.
Vágólapra másolva!

A magyarországi kereskedelmi egységek egy részét egyáltalán nem érinti a probléma, az üzletek másik felénél azonban lényegében bármikor előfordulhat, hogy a pénztáros sajnálkozva rázza a fejét, amikor a vevő előkapja bankkártyáját. A banki terminál működésképtelensége jellemzően egy bizonyos, alapvetően könnyen elhárítható problémára vezethető vissza, függetlenül attól, a sarki fűszeresről, a bevásárlóközpont divatáru-üzletéről vagy egy hipermarket-lánc egységéről van szó.

Másodlagosból az első

Azok az üzletek, ahol a bankkártyás fizetés mindig megbízhatóan működik, jellemzően két vonalon csatlakoznak az internetre. Az igazán biztonságos megoldás pedig az, ha az ún. backup-internet elkülönül az elsődleges működési csatlakozástól, azaz attól eltérő technológiai megoldásra épül – hívja fel a figyelmet a vezetéknélküli internetes csatlakozásokra specializálódott Vannet szakértője.

Ha az elsődleges csatlakozással probléma van – aminek önmagában több oka lehet – és ezért nem működik a bankkártyás szolgáltatás,

a megfelelően elkülönített másodlagos csatorna azonnal a helyére léphet, biztosítva a hozzáférést és ezzel a vásárlók kényelmét.

Annak ellenére, hogy a kártyás tranzakciók száma rohamosan emelkedik és egyre több, kisebb kereskedelmi egységekben is lehet bankkártyával fizetni, még mindig sok üzletben hiányzik a másodlagos internetkapcsolat.

Ha nincs másodlagos internet csatorna, akár hosszabb időre is leállhat a fizetés a kasszánál Forrás: BSIP/AMELIE-BENOIST / BSIP/Amelie-Benoist

Még a nagyobb üzletláncok egységei sem rendelkeznek minden esetben backup-internettel, ezért fordulhat elő az, hogy a kosár gondosan összeválogatott tartalmát a kasszánál kell hagyni a vásárlónak készpénz híján.

Ez azonban kényelmetlen a vevőnek és kieső bevétel a boltnak. A kártyás- és mobilfizetések rohamos terjedése várhatóan egyre több üzlet tulajdonosánál vagy üzemeltetőjénél kikényszeríti a folyamatos elérés biztosítását másodlagos csatlakozás kiépítésével.

A cikk megjelenését az MVM Edison Program támogatta!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről