Október végéig ki kell találni, hány munkás kell az agráriumban

borsó HÉTKÖZNAPI közmunka közmunkás mintagazdaság munka közben NÖVÉNY vidékfejlesztés program zöldborsó zöldség
Nyáregyháza, 2015. június 22. Egy közmunkás borsót szed Nyáregyházán 2015. június 22-én. A Pest megyei település munkanélkülijei a Váci egyházmegye vidékfejlesztési programjában vesznek részt, amely tizenkét közmunkással és napi húsz-huszonöt önkéntessel működik a helyi plébánián. A héthektárnyi termőföldön közel ötven jószággal megtermelt élelmiszert ruhaadományokra cserélik és a falu rászorulói között szétosztják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A gazdálkodók október 31-ig jelenthetik be a jövő évre vonatkozó egyszerűsített foglalkoztatási szándékukat - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből. Erről a közfoglalkoztatási törvény rendelkezik annak érdekében, hogy a következő évre a Belügyminisztérium és az állami foglalkoztatási szerv az idénymunkával érintett időszakokban úgy tervezhesse meg a közfoglalkoztatási programok létszámait, hogy megfelelő számú aktív státuszú álláskereső állhasson a munkáltatók rendelkezésére.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy figyelmet igényel a közfoglalkoztatási programok szervezésénél, hogy a mezőgazdasági idénymunkák idején a közfoglalkoztatási programok keretében alkalmazott munkavállalók számára a közfoglalkoztatás és az idénymunka között biztosított legyen a rugalmasabb átjárás.

Egy közmunkás borsót szed Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ehhez azonban a gazdálkodók aktív közreműködésére is szükség van. A jövő évre tervezett egyszerűsített foglalkoztatás október 31-ig esedékes bejelentéséhez még nem kell napra és főre pontosan megadni az igényt, elegendő, ha – a termesztett növényi kultúra vegetációs jellemzőinek és a korábbi évek időjárási tapasztalatainak figyelembevételével – jelzik a munkáltatók a lehetséges munkaerőigényüket.

A bejelentést az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (illetve fővárosi kerületi) hivataloknál lehet megtenni.

Az előzetes bejelentés nem jár foglalkoztatási kötelezettséggel. Az igénylésben egy tervezett számot kell leadni. A munkáltatóknak lehetőségük van arra is, hogy a tényleges egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaerőigényüket közvetlenül annak felmerülése előtt (amikor már előre pontosan látják, hány főre van szükségük) az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (illetve fővárosi kerületi) hivataloknak bejelentsék.