Egyre kevesebb a veszteséges vállalkozás

Vágólapra másolva!
Csökkent a veszteséges pénzügyi vállalkozások száma tavaly. Az előző évben 57 vállalkozás zárt negatív adózott eredménnyel, szemben az egy évvel korábbi 79-cel. A bejegyzett szereplők száma változatlanul 250 körül maradt.
Vágólapra másolva!

Ugyan csökkent a veszteséges cégek száma, de a mínuszban lévő szolgáltatók még így is a piac jelentös részét, 23 százalékát adják. Biztató viszont, hogy csökkent azoknak a vállalatoknak a száma is, amelyek milliárdos veszteségeket halmoztak fel, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesítéséből.

Tavaly még öt ilyen cégről beszélhettünk, az idei évben viszont a szám kettőre csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Forrás: MTI/Róka László

Az MNB szerint a szektor egészének teljesítménye nem alakult rosszul tavaly. A pénzügyi vállalkozások összesített mérlegfőösszege 1908,3 milliárd forintot ért el 2016 végén, ez szűk 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinak.

Stagnált viszont az ügyfelekkel szembeni követelések nagysága.

Ez az összeg 1592,6 milliárd forintot tett ki. Megtudtuk azt is, hogy a hitelintézetekkel szembeni kötelezettségek állománya 0,3 százalékkal 1018 milliárd forintra apadt egy év alatt.

Az összesített, bő 80 milliárd forintos adózott nyereség majdnem a háromszorosa az egy évvel korábbi 28,5 milliárdnak. A pénzügyi vállalkozási szektor saját tőkéje megközelítette a 306 milliárd forintot 2016 végén, ami nagyjából másfélszerese az egy évvel azelőttinek és ez részben az adózott eredmény megugrásának köszönhető.

Az adózott eredmény összehasonlítva a 2017-es év első hat hónapját az előző év azonos időszakával érezhetően csökkent.