Az állam megvédi az ekáert

áruszállítás, kamion, truck
A truck passes under an "ecotax" control portal on November 4, 2013 in Plelan-le-Grand, western France, on the motorway between Lorient and Rennes. The ecotax, aimed at encouraging environmentally friendly commercial transport, imposes new levies on French and foreign vehicles transporting commercial goods weighing over 3.5 tonnes, but its implementation has repeatedly been put off. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER / AFP / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Az adók csökkentéséről és a bérek emeléséről a magyar kormány akkor sem mond le, ha Brüsszel az adócsalók pártjára áll - szögezte le Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a Magyar Időknek arra utalva, hogy a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) miatt.
Vágólapra másolva!

A két feketegazdaság elleni magyar intézkedés, az online pénztárgépek rendszere és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzése 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek. Több ágazatból eltűntek a csalók (de legalábbis számuk csökkent), az eredményeket pedig nemrég az Európai Bizottság külön is kiemelte, dicsérte.

Ehhez képest meglepő, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.

Illusztráció Forrás: AFP/Damien Meyer

Tállai András hangsúlyozta: a csalások visszaszorítása a magyar adópolitika egyik legfontosabb alkotóeleme. Egyebek mellett ez adott fedezetet azokra az adócsökkentésekre, amelyeket az elmúlt években a kormány végrehajtott.

Az ekáer megtámadásával Brüsszel ezeket a lépéseket veszélyezteti, és leszögezte: az adópolitikán, a béremelések politikáján a kormány az Európai Bizottság miatt sem fog változtatni.