Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a csereként beálló Böde Dániel góljával 1-0-ra legyőzte Feröer-szigeteket a Groupama Arénában az európai vb-selejtezők 10. fordulójában. Bernd Storck csapata ezzel megtartotta harmadik helyét a B csoportban.

Európai vb-selejtezők, 10. forduló:
Magyarország–Feröer-szigetek 1-0 (0-0)
Budapest, Groupama Aréna, 19 000 néző
Játékvezető: Roi Reinshreiber (izraeli)
Magyarország: Gulácsi - Fiola, Guzmics, Kádár, Szabó J. – Stieber (Nagy D., 66.), Pátkai, Nagy Á., Dzsudzsák - Ugrai (Sallai, 89.), Eppel (Böde, 46.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Feröer-szigetek: Nielsen - Jonsson, Baldvinsson, Gregersen, Tór Naes - Vatnhamar, Sorensen (Bartalstovu, 73.), Benjaminsen (Hansson, 66.), Edmundsson - Joensen, Faero (Olsen, 88.). Szövetségi kapitány: Lars Olsen
Gólszerző: Böde (81.)
Sárga lap: Nagy Á. (92.), ill. Benjaminsen (18.), Sorensen (57.), Baldvinsson (62.), Joensen (85.)

Dzsudzsák Balázs vezette ki a válogatottat a Groupama Arénába Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogyan az várható volt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya több helyen is változtatott a bázeli vereség után.

Korhut Mihály helyett bekerült a védelembe a Paksi FC futballistája, Szabó János.

Visszatért a csapat két alapembere, akik eltiltás miatt kihagyták a svájci összecsapást: Fiola Attila a védelem jobb oldalán, míg a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs a középpálya baloldalán jelentkezett bevetésre. Az OTP Bank Liga góllövőlistáját 12 találattal vezető Varga Roland kispadra került, helyén a D.C. United középpályása, Stieber Zoltán kezdett.

A támadószekcióban helyet kapott az NB I előző szezonjának gólkirálya,

a kispesti Eppel Márton, akinek eddig csak öngólja volt a nemzeti csapatban.

Pátkai Máté sokat robotolt a középpályán Fotó: Polyák Attila - Origo

A mieinken érződött, hogy a svájci vereség után bizonyítani szeretnének a lelkes szurkolóknak. A második percben Eppel kísérletezett 16 méterről, de Gregersen blokkolni tudta a lövését. Három perccel később Dzsudzsák eresztett meg egy félmagas bombát 25 méterről, de a labda fél méterrel elkerülte a jobb alsó sarkot. A hatodik percben már a harmadik magyar kísérletet jegyezhettük fel:

Stieber beadását Eppel bólintotta hét méterről a kapu fölé.

A feröeriek átvészelték a kezdeti magyar rohamokat, majd a 14. percben ráijesztettek a mieinkre. Sorensen kapott labdát a baloldalon, megcsinált két cselt befelé, majd 15 méterről, kiváló szögből lőhetett, de Gulácsi leolvasta a szándékot, és magabiztosan fogta a bal alsó sarokba tartó lövést. A következő a magyar helyzetre a 22. percig kellett várni, ekkor Pátkai 22 méterről kapásból visszalőtt egy röviden kifejelt labdát, de a kaput még neki sem sikerült eltalálnia.

A 30. percben Dzsudzsák élesen bekanyarodó szögletét Eppel fejelte öt méterről a kapu fölé.

Eppel Márton kétszer is fejelhetett ígéretes helyzetben Fotó: Polyák Attila - Origo

A 33. percben Dzsudzsák Balázs 17 méterről, ígéretes helyzetből lőhetett szabadrúgást, de kemény lövését Nielsen visszaöklözte a mezőnybe. Az utolsó bő tíz percre a mieink lendülete alábbhagyott, és

a Groupama Arénába kilátogató szurkolók is egyre türelmetlenebbek lettek.

A második félidőre Bernd Storck pályára küldte a Ferencváros csatárát, Böde Dánielt, aki szinte napra pontosan két évvel ezelőtt – 2015. október 8-án – csereként duplázott a feröeriek elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

A második félidőt ismét lendületesen kezdte a magyar válogatott.

A 49. percben Dzsudzsák beadását Guzmics bólintotta kapura 10 méterről, de a labda elkerülte a jobb felső sarkot. Az 57. percben Stieber átadása után Dzsudzsák indult meg a feröeri kapu felé, majd 18 méterről megkísérelt egy átlövést, de nem találta el a vendégek kapuját.

Guzmics Richárdnak nem sok dolga akadt a védelem tengelyében Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy perccel később a csereként beálló Böde Dániel startolt rá Fiola jobb oldali beadására, de a Nielsen kapus tökéletes ütemben mozdult ki, és lezárta a rövid sarkot a magyar csatár előtt. A 70. percben Kádár Tamás 40 méteres indítása után Ugrai Roland került ígéretes helyzetbe, de mielőtt ziccert lőhetett volna, Baldvinsson becsúszva szerelte a tizenhatoson belül.

Négy perccel később ismét a DVTK támadója vállalkozott.

Egy az egyben átjátszott egy feröeri védőt, majd 16 méterről lőtt, de Tór Naes belelépett a kísérletébe.

A 75. percben a magyar szurkolók ismét elvesztették a türelmüket, erre csak rátett egy lapáttal Bartalstovu, aki egy bátor cselsorozat után nem sokkal tekert a bal felső sarok fölé.

A Böde-gól garantált, ha Magyarország fogadja Feröer-szigeteket Fotó: Polyák Attila - Origo

A 81. percben megszerezte a várva várt vezetést a magyar válogatott.

Dzsudzsák Balázs jobb oldali szögletét megcsúsztatta egy feröeri védő, a hosszú oldalon érkező Böde Dániel kapura fejelte, de Nielsen még védeni tudott, azonban a kipattanót a kapuba sodorta a két évvel ezelőtti mérkőzés hőse (1-0).

Böde gólja után a magyar szurkolók felélénkültek, és az utolsó tíz percben remek hangulatot teremtettek a Groupama Arénában. A mérkőzés előtt már tudható volt, hogy ez nem gálaelőadás lesz, hanem egy olyan összecsapás, ahol csúszni-mászni kell a győzelemért. A játék sokszor akadozott, de a magyar válogatott küzdeni tudásból jelesre vizsgázott, és

győzelmével megtartotta harmadik helyét a vb-selejtezők B csoportjában.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a lefújás után elmondta, büszke a játékosaira, amiért ellenséges hangulatban is képesek voltak magas szinten teljesíteni.

„Nem szeretnék a lelátói hangokkal foglakozni.

Tudom, hogy csalódottak a szurkolók, amiért nem játszottunk jól Svájcban. Meglepődtem milyen hangulat volt a stadionban. Ennek ellenére gratulálok a játékosoknak, mert nem hagyták magukat befolyásolni.

Bernd Storck reálisnak tartja a harmadik helyet, de a megszerzett pontok számával nem elégedett Fotó: Polyák Attila - Origo

A szurkolóknak valószínűleg nagyobb elvárásaik voltak.

Az ellenséges atomszféra szerintem összegzés volt a szurkolók részéről. A harmadik helyünk reális, azonban több pontot kellett volna szereznünk. A meccs után megköszöntem a srácoknak a munkát. és azt hogy nem hagyták magukat. Nem láttam még olyat, hogy a szurkolók az ellenfelet támogassák. Tisztelem a teljesítményt, amit nyújtottak.

Erről majd holnap, vagy holnapután kérdezzenek" – értékelt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck.

A portugál Cristiano Ronaldo az Eb-trófea után a világbajnoki címért is harcba szállhat Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Laurent Gillieron

Az Európa-bajnok portugál válogatott jutott ki egyenes ágon a világbajnokságra a magyarok csoportjából,

miután a keddi, döntőnek is beillő összecsapáson Johan Djourou öngóljával és Andre Silva találataival 2-0-ra legyőzte az eddig százszázalékos svájci csapatot.

A francia válogatott is kijutott a jövő évi világbajnokságra,

miután 2-1-re legyőzte Fehéroroszországot az európai selejtezősorozat utolsó játéknapján, kedden. Antoine Griezmann és Olivier Giroud góljára Anton Szaroka válaszolt a tizedik forduló párizsi mérkőzésén, így a franciák megnyerték az A csoportot.

Bár a hollandok Arjen Robben duplájával 2-0-ra legyőzték a svédeket Amszterdamban, a skandinávokkal szembeni rosszabb gólkülönbségük miatt a pótselejtezőről is lemaradtak, vagyis a tavalyi Európa-bajnokság után a vb-n sem lesznek ott.

Robben a mérkőzést követően bejelentette visszavonulását a válogatottól.

A svédek ellen duplázó Arjen Robben megkönnyezte a holland himnuszt Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A H csoport első helyezettje, Belgium már korábban biztosította a részvételét a jövő nyári tornán, ezzel együtt is magabiztosan győzte le Ciprust.

A belgák kezdőcsapatában most szerepelt először együtt Eden Hazard és testvére, Thorgan Hazard,

ráadásul a Chelsea csatára és a Borussia Mönchengladbach középpályása is betalált.

Ebben a csoportban a görögök végeztek a második helyen.

A második helyezettek összevetésében Szlovákia végzett a leggyengébb eredménnyel, így lemaradt a pótselejtezőről.

Az európai térségből Franciaország és Portugália labdarúgó-válogatottja jutott ki kedden a jövő évi, oroszországi világbajnokságra, amelyen így már 19 együttes részvétele biztos.

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságra kijutott válogatottak:

Afrika (5 helye van a kontinensnek): Egyiptom, Nigéria
Ázsia (4): Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia
Dél-Amerika (4): Brazília
Európa (13+1): Oroszország (házigazda), Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Izl and, Franciaország, Portugália
Észak- és Közép-Amerika (3):Mexikó, Costa Rica

Európai vb-selejtezők, 10. forduló:

A csoport
Franciaország–Fehéroroszország 2-1 (2-1)
Luxemburg–Bulgária 1-1 (1-0)
Hollandia–Svédország 2-0 (2-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Hollandia 3 2 0 1 5-1 4 7
GY
D
GY
2.
Szenegál 3 2 1 0 5-4 1 6
V
GY
GY
3.
Ecuador 3 1 1 1 4-3 1 4
GY
D
V
4.
Katar 3 0 3 0 1-7 -6 0
V
V
V

B csoport
Magyarország–Feröer-szigetek 1-0 (0-0)
Lettország–Andorra 4-0 (2-0)
Portugália–Svájc 2-0 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Anglia 3 2 0 1 9-2 7 7
GY
D
GY
2.
USA 3 1 0 2 2-1 1 5
D
D
GY
3.
Irán 3 1 2 0 4-7 -3 3
V
GY
V
4.
Wales 3 0 2 1 1-6 -5 1
D
V
V

H csoport
Belgium–Ciprus 4-0 (1-0)
Észtország–Bosznia-Hercegovina 1-2 (0-0)
Görögország–Gibraltár 4-0 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Portugália 3 2 1 0 6-4 2 6
GY
GY
V
2.
Dél-Korea 3 1 1 1 4-4 0 4
D
V
GY
3.
Uruguay 3 1 1 1 2-2 0 4
D
V
GY
4.
Ghána 3 1 2 0 5-7 -2 3
V
GY
V