Morbid megemlékezés a cápatámadás áldozatáról

pörölycápa
Glen Peel portréja a csipkés pörölycápa oldalán
Vágólapra másolva!
Igen sajátos módját választotta egy floridai horgász az idén áprilisban cápatámadásban meghalt barátjára való visszaemlékezésnek.
Vágólapra másolva!

Morbid halotti megemlékezés a kikötőben

A 100 Proof nevet viselő nyílttengeri horgászjacht kapitánya, Ben O'Connor, illetve Keith Biele meglehetősen szokatlan, és az állatvédőket felháborító módját választotta a barátjuk, Glen Peel idén áprilisban történt haláláról való megemlékezésnek. A Florida állambeli Destin kikötőjébe csütörtökön befutó horgászhajó fedélzetéről leemelték a nap legnagyobb fogását, egy hozzávetőleg két méter hosszú hím csipkés pörölycápa tetemét.

A bizarr megemelékezés a kipingált pörölycápa tetemmel, Destin kikötőjében Forrás: Northwest Florida Daily News

Az elpusztult ragadozó oldalára ezután ráfestették az elhunyt portréját, azt, amit az igen csak szokatlan műveletben résztvevők az erre az alkalomra készített pólójukon is viseltek.

Glen Peel-t a helyi hírforrások szerint áprilisban búvárkodás közben érte halálos kimenetelű cápatámadás.

„ Glen Peel barátomat áprilisban megölte egy cápa. Nos, ma méltó módon emlékeztünk meg a haláláról" – kommentálta a kikötőben bemutatott sajátos szertartást Keith Biele, aki szintén Destin-ből származik, és jelenleg Los Angelesben élő grafitti-művész.

Glen Peel portréja a csipkés pörölycápa oldalán Forrás: Youtube

– nyilatkozta Biele a News Herald portálnak.

Tigriscápa ölte meg a barátjukat, de a pörölycápán álltak bosszút

O'Connor és Biele gyerekként együtt nőttek fel elhunyt barátjukkal Destin-ben, bár felnőttként szétváltak az útjaik. A két barát visszaemlékezése szerint Peel imádta a nyíltvízi horgászatot, és a búvárkodást is. „Peel búvárfelszerelésén olyan harapásnyomok voltak azonosíthatók, amelyből megállapíthatóan egy 3 -3,5 méter hosszú tigriscápa okozhatta a halálát"- tette hozzá.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier). O'Connor és Biele szerint ez a faj okozta barátjuk halálát Forrás: Elter Tamás

A Floridai Hal és Vadvédelmi Ügynökség (Florida Fish and Wildlife Comission)

egyébként nem erősítette meg Peel halálának állított okát.

A két barát kifejezetten Peel emlékének felidézésre szervezet meg a nyílt vízi cápahorgászatot. Az elpusztított ragadozó oldalára Keith Biele vitte fel egy matrica útján barátjuk portréját, amelyet ezután közszemlére tettek Destin horgászkikötőjében.

A különleges és morbid látványosság kisebb tömeget vonzott a kikötőbe. „Soha nem láttam még ilyet... Ezt az embert egy cápa ölte meg, és a Los Angelesben élő barátja így hívta fel erre a figyelmet. Ez egyszerűen félelmetes." – kommentálta a látottakat, egy érdeklődő, Bruce Cheves. A helyi állatvédők szerint elítélendő ez a fajta, egy másik élőlény életét szándékosan kioltó szenzációhajhász visszamlékezés.

A bosszúból elpusztított cápa veszélyeztett faj, és kerüli az embert

A bizarr halotti megemlékezés „tárgya", a kifogott csipkés pörölycápa (Sphyrna lewini) annak ellenére, hogy a közepes illetve nagytestű cápafajok közé tartozik, unoffenzíven viselkedik az emberrel szemben.

A búvárokkal is általában félénken, bizalmatlanul viselkedik, és többnyire elmenekül előlük.

Az ismert cápatámadásokat feldolgozó esettanulmányok, illetve a támadási statisztikák szerint nincs arra adat, hogy csipkés pörölycápa valaha is emberhalált okozott volna.

A csipkés pörölycápa (Sphyrna lewini) félénken viselkedik a búvárokkal szemben, és többnyire elkerüli az embert Forrás: Wikimedia Commons

A Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature, IUCN) listáján a csipkés pöröly cápa az erősen veszélyeztetett fajok között szerepel.

A több mint 400 ismert cápafaj közül körülbelül kéttucatnyira tehető az emberre potenciálisan veszélyes fajok száma,

ám csupán öt-hat olyan cápafajt ismernek a tengerbiológusok, amelyek terhére több-kevesebb rendszerességgel írhatók nem provokált jellegű támadások.

A nagy fehér cápa áll a támadási statisztikák élén, ám az évente bekövetkezett összes cápatámadás eltörpül más állattámadások, így példul a kígyó, a kutya, de még a tehéntámadások számához képest is Forrás: Biosphoto/© Patrice Heraud

A világtengeren évente átlagosan 70-80 nem provokált cápatámadást regisztrálnak, amelyből 5-10 a halálos kimenetelű esetek átlagszáma. Érdemes megjegyezni, hogy az összes támadás közel háromnegyedéért lényegében három faj, a nagy fehér (Carcharodon carcharias), a tigris (Galeocerdo cuvier) és a bikacápa (Carcharhinus leucas) felel.

Bikacápa (Carcharthinus leucas) Forrás: Origo

Szükséges hangsúlyozni, hogy

ez a szám más állattámadások hasonló adataihoz képest kiemelkedően alacsonynak számít.

Mérges kígyó marásában évente átlag 50 ezer, kutyaharapásban 20 ezer, méhcsípésben 3 ezer, és még szarvasmarha támadásban is több mint ezer ember veszt életét.

A cápauszony-kereskedelem miatt milliószámra irtják a cápákat Forrás: Shawn Heinrichs for the Pew Environment Group

Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a kíméletlen kereskedelmi célú uszonyhalászat miatt becslések szerint

évente 60-80 millió cápát mészárolnak le a világtengeren,

számos fajt a kihalás szélére sodorva ezzel , úgy még inkább másként láthatjuk a cápafajok veszélyeztetettségének problémáját.