Vágólapra másolva!
A Felix Promotion november 10-i salgótarjáni profi ökölvívó gáláján bokszolnak ugyan komoly nemzetközi övért is, mégis egy magyar párharc lesz talán az este legparázsabb összecsapása. Baranyi Richárd és Kis Máté fogja eldönteni, hogy melyikük ma a legjobb magyar félnehézsúlyú bunyós, és az is elválik, hogy melyik karrierje merre kanyarodik tovább.

A két bunyós, ahogy azt a mindkettejüket foglalkoztató profi istálló honlapján olvashatjuk, ellenkező előjelekkel ugrik neki a tarjáni gálának. Baranyi (19-2, 13 K.O., T.K.O.) júliusban Londonban elveszítette a WBO félnehézsúlyú Európa-bajnoki övét, méghozzá egy nagyon sima, első menetes K.O.-val, míg Kis (9-0-2, 6. K.O., T.K.O.) győzelmekkel felvértezve, optimistán várja az első gong szót.

Rácz Félix nem titkolja, itt bizony a Felix Promotion által kiemelt figyelemmel menedzselt Baranyinak lesz több vesztenivalója:

Kis Máté karrierje viszont most érkezett el ahhoz a ponthoz, hogy bebizonyíthassa, neki is helye van az istálló leginkább reflektorfényben lévő ökölvívói között."

Baranyi Richárd (j) bebizonyítaná, hogy még nincs nála jobb a súlycsoportban Forrás: [email protected]/Bill

„A vereségek, szerintem olyanok, mint egy megcsalás – mondta az Origónak Baranyi, amikor azt kérdeztük tőle, milyen mély nyomokat hagyott benne az Anthony Yarde elleni londoni kudarc. – Van, aki pillanatok alatt túlteszi magát rajta, és nézi a következő lehetőséget, más meg elrágódik rajta egy ideig. Én az utóbbi vagyok, kellett egy-két hónap, mire helyre tettem magamban, hogy volt egy övem, és ott álltam valami nagy dolognak a kapujában, de felbuktam a küszöbben, és most kezdhetek mindent elölről."

Az amatőrként junior Eb-bronzérmes és magyar bajnok kecskeméti bunyós szerint csak annyi történt a Copper Box Arenában, hogy „rálépett egy aknára", padlóra került, majd a bíró inaktivitás miatt leléptette. „Volt benne igazság, valóban kerestem a lehetőséget, hogy kifújjam magam, de ezt Angliában nem lehet megcsinálni.

Mint mondja tisztában van vele, hogy milyen fontos ez a meccs, de nem is bánja, hogy bizonyítania kell, hogy idehaza ő a súlycsoport legjobbja. Kis Máté ellen is ugyanúgy készül, mint a címvédésre. „Mondhatom, hogy vagyok annyira profi, hogy minden meccsre ugyanolyan komolyan készülök, nem veszek félvállról egyetlen bunyót sem. A felkészülés elején a Yarde elleni vereség egy kicsit még ott volt a lelkem mélyén, de az, hogy hazai közegben készülhettem, helyre tett, most már teljesen jól vagyok."

Baranyi biztos benne, hogy Salgótarjánban is az ő kezét emelik a magasba Forrás: Origo

Baranyi és Kis eddig egyszer találkozott a ringben, de akkor nem ellenfélként. „Talán két-három éve egyszer kesztyűztem Mátéval. Jó képességű bunyós, nagy harcos, és

Én vagyok itthon a súlycsoport legjobbja, és ezt pénteken ki is fog derülni. Újra motivált vagyok, készen állok a nagy feladatokra."

Jól tette, hogy váltott

Ehhez persze a 2011-ben a kick-box és a K1 helyett végleg az ökölvívást választó szegedi Kis Máténak is lesz egy-két szava. A 24 éves bokszoló elmondása szerint mindig is érezte, hogy a „kéztechnikák fekszenek jobban" a stílusának, és végül a váltás mellett döntött. Ami egyelőre kifizetődőnek bizonyult:

tizenegy eddigi profi meccsén egyszer sem tudták legyőzni,

a kilenc győzelem mellett csak az Egedi Renátó elleni két döntetlen szerepel a mérlegében – de azt Várpalotán láthattuk, hogy Ewing nagyon is jó bokszoló, azaz, aki két meccsen is pariban van vele, az sem lehet rossz.

Mindkét harcos keményen készül:

Kis Máté fegyvere valóban a Baranyi által „tapadósnak" nevezett harcmodor: „Vannak a vívós bokszolók, meg a verekedősek, én inkább az utóbbi vagyok, és szeretem ezt a stílust rákényszeríteni az ellenfeleimre – mondta az Origónak. – De, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretném, az sem baj, elég könnyen és jól tudok alkalmazkodni mások stílusához."

A kilenc győzelemből hatot kiütéssel érte el, és nem szerénykedik, amikor ezt feszegetjük: „Igaz, ami igaz, az ütőerőmmel még nem volt gond." Most viszont lesz a ringben egy négy évvel idősebb bunyós, akinek másfélszer ennyi profi meccs van a háta mögött, közte három nemzetközi címmérkőzéssel.

Kis Máté jó erőben várja a pénteki összecsapást Forrás: Origo

„Jól ismerem Ricsit, valóban kesztyűztünk már együtt. Erős, technikás jó bokszoló, aki ellen végig észnél kell lenni.

Ha pedig borul a papírforma, akkor jöhetnek a nagyobb feladatok, és akár Baranyi Richárd helyét is átveheti nem csak a magyar, de a nemzetközi mezőnyben is.

„Optimista vagyok, jól felkészültünk a meccsre, de mindent csak sorjában! Előbb legyünk túl a salgótarjáni gálán, és majd az ottani eredmény fényében kezdhetünk el hosszabb távú tervekről beszélni. Ha sikerül győznöm, akkor minden bizonnyal leülünk Rácz Félixszel, és átbeszéljük a folytatást. Én nyitott vagyok, ha a nagyobb feladatokról van szó.

Az M4 Sport ezúttal is élőben közvetíti a rendezvényt, melyről bővebb információkért, beleértve a belépőjegyek vásárlásával kapcsolatos részleteket, keresse fel a vállalkozás webes felületét, a www.felixpromotion.com oldalt.