Jövőre elindulhat a részvénypiaci hullámvasút

Amputálni kellett a hullámvasút baleset egyik áldozatának lábát news
Vágólapra másolva!
Szinte már abszurd módon kedvező volt a globális részvénypiac a befektetők számára 2017-ben – mondják a Morgan Stanley elemzői. A globális felíveléssel összekötött nyugalom azonban jövőre véget érhet.
Vágólapra másolva!

Noha a Morgan Stanley megemelte a jövő évre vonatkozó amerikai GDP-növekedési várakozásait (0,2 százalékponttal 2,1 százalékra), a befektetési bank elemzői mégis úgy számolnak, a piacok egyre inkább bizonytalanok lehetnek a növekedési lehetőségekkel, illetve a pénzügyi környezettel kapcsolatban – írja a MarketWatch.

A bank ezzel együtt arra számít, hogy az amerikai S&P 500 részvényindex a jövő év végére 2750 ponton áll majd, ami 5,8 százalékos emelkedést jelentene a jelenlegi szintekhez képest. Mindazonáltal hozzáteszik, az ide vezető úton immáron sokkal nagyobb volatilitásra, és sokkal erősebb lejtmenetekre kell számítani.

Vihar előtti csend

Éves összevetésben azonban nem is lenne nehéz magasabb volatilitást mérni 2018-ban, mivel az idei év történelmi léptékben is rendkívül gyenge kilengéseket mutatott a részvénypiacon. A CBOE Volatility (VIX) index idén eddig végig rekord alacsony szintek körül mozgott,

a napi elmozdulások pedig több mint 50 éve nem voltak ilyen gyengék.

Ezzel párhuzamosan az S&P 500 index idén a valaha mért leghosszabb olyan szériát hozta össze, melynek során nem produkált 3 százalékos, vagy annál jelentősebb csökkenést.

A Wall Street elkezdett készülni a nagy változásra Forrás: 123rf.com

Az amerikai gazdaság és az ország részvénypiaca egyaránt a ciklusának végéhez közeledik. Ez nem jelenti azt, hogy a bank menekülésre buzdít, de figyelmeztetnek, a végén be fog következni a recesszió. Bár a Morgan Stanley szerint

jövőre még nem kell recesszióra számítani, a piacok már 2018-ban elkezdhetik beárazni ennek a reális esélyét.

Korábban egyébként a Deutsche Bank úgy számolt, 9 százalék a recesszió esélye a közeljövőben.

Általános hangulat

Ráadásul hasonló vélemények fogalmazódnak meg szerte a Wall Streeten. A Vanguard a 2018-as előrejelzésében közölte, jövőre a hozamok a legjobb esetben is csak szerények lesznek. Az eszközkezelőnél is úgy látják, hogy nem fog ránk szakadni az ég, de egyre gyengébb kilátásokkal kell számolni. Az igen magas értékeltségek, a rendkívül gyenge volatilitás, valamint a kitartóan alacsony kamatkörnyezet ugyanis

egyre kevésbé támogatják majd a részvénypiaci erősödéseket a következő öt évben.

Ez pedig növekvő kockázatot jelent a részvényekre és a kötvényekre nézve egyaránt.

Mindemellett a Vanguard várakozásai is alátámasztják azt az elemzői hozzáállást, miszerint érdemes az Egyesült Államokon kívüli részvénypiacokon körülnézni a mostani árazások és hozamok mellett. Az eszközkezelő szerint ugyanis a globális részvénypiaci bővülés 4-6 százalékos lehet, míg az USA piaca lemarad a nemzetközi mezőny mögött.