Ezek fenyegetik majd a dollárt 2018-ban

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
Miután az amerikai dollár nem teljesített túl rózsásan ebben az évben, sokan abban reménykednek, hogy 2018 jobban alakul majd a zöldhasú számára. Mindazonáltal számos olyan tényező van, amely komoly kockázatot jelent az amerikai fizetőeszközre nézve. Különösen a japán jenre érdemes majd odafigyelni.
Vágólapra másolva!

Ha csak általában tekintünk végig a jövő évvel kapcsolatos várakozásokon, úgy tűnik, a dollár elindulhat fölfelé az idei gyenge teljesítménye után a főbb riválisokkal szemben. Az egyik legfontosabb ezt támogató tényező a globális monetáris politika alakulása. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyanis már lendületesen rálépett a szigorítás útjára, miközben a nagy fejlett gazdaságok jegybankjai még tartják magukat az élénkítéshez – noha egyre inkább készülnek a visszavonulásra – írja a MarketWatch.

Az amerikai központi bank már folyamatos kamatemelési lendületben van, miközben az eurójegybank még csak még csak az eszközvásárlási programjának kivezetésén dolgozik. A japán központi bank pedig egyelőre ragaszkodik az élénkítéshez. Ez a helyzet elvben megágyazna az amerikai fizetőeszköz izmosodásának, azonban több kockázati forrás is van, amely inkább arra utal, a dollár vesszőfutása 2018-ban is folytatódni fog.

A japán jen

Az elmúlt időszakban több olyan vélemény is napvilágot látott, amely szerint a Bank of Japan laza monetáris politikájának számos kellemetlen mellékhatása van. Ezek az álláspontok pedig felkeltették a gyanút a piaci szereplőkben azzal kapcsolatban, hogy

a japán központi bank elkezdhet kihátrálni az élénkítésből.

Amennyiben ez a hangulat erősödik, az felnyomhatja a japán jen értékét a dollár ellenében.

A jen is megnehezítheti a dollár dolgát 2018-ban Forrás: Flickr, Dick Thomas Johnson

A háttérben két, a monetáris politika által összekapcsolt tényező áll. Egyrészt az infláció globális megemelkedése eléggé feltolhatja a japán inflációt is ahhoz, hogy a Bank of Japan végül úgy döntsön, elkezdi leépíteni az agresszív élénkítését. Másrészt ennek következtében megemelkedhetnek a japán állampapírhozamok is, aminek következtében egyre több japán befektető dönthet úgy, inkább otthon tartja a tőkéjét. Mindez együtt pedig azt eredményezheti, hogy a jen izmosodni fog a dollárral szemben.

A dollár akár a 104-es szintig is gyengülhet a jen ellenében a következő évben, mondja a TD Securities vezető devizastratégája. Ebben a számításban azonban benne van, hogy a japán jegybank elmozdul a jelenlegi pozíciójáról.

Az euró

Az európai közös deviza 2017-es felfutása a jövő évben is kitarthat. Az erősödést ugyanis a régió lendületes gazdasági növekedése támogatta, ahogy a térség egyre inkább felzárkózik az Egyesült Államok teljesítményéhez.

Noha a gazdasági háttér várhatóan továbbra is támogató lesz,

az euró a kitartó globális növekedésből is erőt gyűjthet, valamint abból, ha folytatódik a tőkebeáramlás az euró piacára,

elsősorban a devizatartalékokat kezelő intézmények – például a jegybankok – részéről. Mivel ez utóbbi igen nagy mennyiségű tőkét jelent, ha az idei trend folytatódik, az komoly hátszelet biztosíthat a közös deviza számára dollárral szemben.

Jövőre is kitarthat az euró ereje Forrás: 123rf.com

Az euróra nézve jelenleg a politikai környezet jelenti a legnagyobb kockázatot az elemzés szerint. Különösen a brexittel kapcsolatos fejlemények, illetve a májusban esedékes olaszországi választások lesznek izgalmasak a devizapiac számára.

Infláció és politika

Bár idén még igencsak alacsony volt a fejlett világban a fogyasztói árinfláció, a piaci szereplők elkezdtek aggódni azzal kapcsolatban, hogy az infláció hirtelen túl lendületes emelkedésnek indul 2018-ban. Ha ugyanis ez megtörténik,

a jegybankok rákényszerülnének arra, hogy gyorsan lépjenek, ami megnövelné a monetáris politikai hibák kockázatát.

A probléma az, hogy ha a központi bankok a piac által vártnál agresszívabb szigorításba kezdenek, azzal árthatnak a gazdasági növekedésnek – figyelmeztet az ABN Amro vezető közgazdásza, Han de Jong.

Ezzel párhuzamosan az amerikai adóreformmal összefüggő intézkedések is csalódást okozhatnak azoknak, akik a dollár erősödését várják. A Trump kormány ugyanis várhatóan lehetővé teszi majd a cégeknek, hogy kedvező körülmények között telepítsék haza a külföldön parkoltatott készpénzállományaikat. Mindazonáltal – hangsúlyozta korábban a Goldman Sachs – ezek a pénzek jelentős részben amúgy is dollárban vannak, vagyis a devizapiacon nem várható komolyabb tőkebeáramlás.