Darts-vb: a világbajnokság újonca esélyt sem adott az élő legendának

Rob Cross
A 27 éves Rob Cross élete első világbajnokságán legyőzte a darts élő legendáját, Phil Taylort
Vágólapra másolva!
Hétfőn este a londoni Alexandra Palace-ban, a PDC darts-vb döntőjében az élete első világbajnokságán szereplő Rob Cross 7-2-re legyőzte a sportág élő legendáját, az 57 éves Phil Taylort, aki profi karrierje utolsó mérkőzését játszotta, és 16-szoros világbajnokként vonulhat vissza.

A 27 éves Rob Cross élete első világbajnokságán szerepelt,

így mondhatni a semmiből érkezett. Azonban az elődöntőben a toronymagas esélyest, a világ legjobbjának tartott Michael van Gerwent búcsúztatta egy olyan mérkőzésen, amely örökre emlékezetes marad minden darts-rajongónak.

A veterán Phil Taylor a walesi meglepetésembert, a selejtezőből a legjobb négyig menetelő Jamie Lewist verte viszonylag simának tűnő 6-1 arányban, azonban akik látták a meccset, tudják, hogy a fiatal versenyző igencsak megszorongatta az öreget, csak meggyűlt a baja a kiszállókkal.

Rob Cross kezdte a mérkőzést, és első pályáról esélyt sem adott Phil Taylornak.

Ezt követően a veterán játékos kezdhetett, és magabiztosan hozta a körét. 46-ról kellett kiszállni, miközben Crossnak még mindig 209-e volt. A harmadik legben Cross kétszer is 180-at dobott, majd az 58-as kiszálló sem okozott gondot neki. A negyedik legben Taylor szektort tévesztett, amikor kiszállóra dobott, és a 20. helyen kiemelt Cross kihasználta a hibáját, és megnyerte az első szettet.

A második szett elején Cross brékelte Taylor kezdését, majd a sajátját is hozni tudta. A harmadik legben a legenda szépített, igaz a kiszállóknál megremegett a keze.

A negyedik legben Taylor és Cross is zseniálisan játszott,

de utóbbi örülhetett, ugyanis 167-ről szállt ki egy tripla 20/tripla 19/Bull kombinációval, ami után óriási ovációban részesült.

A harmadik szettet Cross magabiztosan kezdte. Érezhető volt, hogy elkapta a játék ritmusát.

Ellenben Tayloron érződött, hogy nyomja a teher, hiszen mindenki azt várta vb-győzelemmel fejezze be a pályafutását.

A 27 éves angol hozta a kezdését, majd simán brékelte Taylort, aki még kiszállóra sem dobhatott. A harmadik legben úgy tűnt, Taylor szépíthet, de Cross virított egy 153-as kiszállót, így 3-0-ra elhúzott.

A negyedik szett első legjében Cross továbbra is tolta a nyilakat, de Taylorban megmozdult valami, és sikerült egy bravúros 151-es kiszállót megcsinálnia.

Ezt követően a 16-szoros világbajnok brékelt, majd magabiztosan hozta a kezdését, így 3-0-ra megnyerte a játszmát, és feljött 3-1-re.

Az ötödik szettet Taylor két 180-assal kezdte, így megvolt az esélyes a világbajnokság első kilencnyilasára.

A hetedik nyíl a belefúródott a tripla 20-ba, a nyolcadik a tripla 19-be, de a kilencedik nyíl a dupla 12 fölé csapódott.

Ez annyira megviselte Taylort, hogy Cross meg is nyerte az első leget, majd a következőben brékelni tudott. A harmadik leget 180-al kezdte, majd magabiztosan be is húzta, így 4-1-re módosult az állás.

A hatodik szettet ismét Cross kezdte jobban,11 nyilas legben brékelte Taylort. Ezt követően simán hozta a saját kezdését, Taylor még kiszállóra sem dobhatott. A harmadik legben az 57 éves veterán ismét megpróbálkozott egy 9 nyilassal, de ezúttal az ötödik elakadt, azonban 123-ról sikerült kiszállnia.

A negyedik legben a 70%-osan kiszállózó Rob Cross14 nyíllal simán hozta az kezdését, így 5-1-re vezetett.

A hetedik szettet ismét a vb-újonc kezdhette, aki simán hozta a legjét. Itt már teljesen érezhető volt, hogy Phil Taylornak elment a kedve a játéktól, de erre valamelyest rácfolt, amikor dobott egy 180-at, majd egy 140-et. A második leget 13 nyíllal megnyerte, és úgy éltette magát, mintha ő vezetne 5-1-re. A harmadik legben Cross ismét megrázta magát, és újra átvette a vezetést, majd a negyedik legben brékelte Taylort, így egy játszmára került a világbajnoki cím megszerzésétől.

A nyolcadik szettet Taylor kezdte, a triplái ugyan nem jöttek, de Cross keze is megremegett a kiszállóknál, így Taylor behúzta a kezdést. A második leget a 16-szoros világbajnok olyan lazasággal húzta be, ahogy egész meccsen játszania kellett volna. Ekkor a londoni Alexandra Palace közönsége is felélénkült. Harmadik legben Cross nem tudta megdobni a 30-as kiszállót, amit Taylor kihasznált, és szépített 6-2-re.

A kilencedik leget Rob Cross 13 nyilassal indította, majd a folytatásban a hátsó pályán is lendületben maradt, és újabb 13 nyilassal brékelte Taylort, így egy legre került a világbajnoki címtől.

A harmadik legben Cross három tripla 18-cal lekerekített 140-re, majd kétszer a tripla 18-ra dobott, végül a dupla 16-ra.

Így az első világbajnokságán szereplő 27 éves Rob Cross 7-2-re legyőzte a vb-döntőben a darts élő legendáját, Phil Taylort.

PDC Darts-világbajnokság, döntő
Rob Cross (20.) – Phil Taylor (6.) 7-2