Lelassulnak az Intel processzoros számítógépek!

intel pentium g4560 cpu processzor hyper-threading kaby lake
Intel Pentium G4560
Vágólapra másolva!
Durva hibára derült fény a központi egységekben, lassulást hoz majd a javítás.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év végén csúnya sebezhetőségekre derült fény az Intel újabb processzoraiban, amelyek kihasználásával a számítógépekhez fizikailag hozzáférő támadók egy pendrive bedugásával például titkosítással kapcsolatos információkat lophattak ki a PC-kről. A gondot szerencsére egy UEFI-frissítéssel (BIOS-frissítéssel) meg lehetett oldani, mostanra elérhetővé is váltak a szükséges patchek az asztali PC-ken lévő alaplapokhoz és a laptopokhoz. Sajnos a telepítésük meghaladhatja az átlagos felhasználók tudását, így ha nem sikerül ismerősi körből keríteni egy hozzáértőt, akkor a hiba miatt aggódók pár ezer forintért bármely szervizben elvégeztethetik a munkát.

A kép csak illusztráció Forrás: Computerbase.de

Most kiderült, hogy ennél sokkal nagyobb bajok is vannak az Intel processzoraival. A részletek egyelőre szándékosan homályosak, azonban az Intel jelenleg használatban lévő központi egységeinek többségében található egy hardveres tervezési hiba, amelyet kihasználva rosszindulatú szoftverek képesek lehetnek belelesni az operációs rendszer által kezelt, legvédettebb memóriarészbe, például jelszavakat lophatnak ki onnan.

A problémát az jelenti, hogy az újonnan felfedezett sérülékenységet csak az operációs rendszerekhez készült frissítésekkel lehet megoldani, extra biztonsági ellenőrzéseket kell miatta implementálni a Windows, a Linux, továbbá a macOS rendszermagjába. Ezek ugyan megoldják majd a gondot, de teljesítménybeli veszteség lesz a biztonság ára.

A Linuxon eddig elvégzett mérések szerint a tipikus otthoni és irodai jellegű felhasználás esetén egy számjegyű, tipikusan 5% körüli teljesítménycsökkenésre lehet számítani. Az eddigi legrosszabb mért esetben viszont 30% teljesítményveszteséget is okozott a hibajavítás.

Egyelőre nem világos, hogy mikor készülnek el a hibajavítások, ám a The Register arra számít, hogy a Windows, a Linux, és a macOS is megkapja még januárban a patcheket.

Az AMD processzorait nem érinti a sérülékenység,

és a javítások nem rontják majd a vállalat központi egységeit használó PC-k teljesítményét.

A közeljövőben még visszatérünk a témára, amint elérhetővé válnak a részletek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!