Megkezdődött a korrupcióval vádolt olajmágnások pere Vietnamban

Vágólapra másolva!
Megkezdődött hétfőn a vietnami főváros, Hanoi népbíróságán az állami pénzek elsikkasztásával és kenőpénzek elfogadásával vádolt 22 olajipari menedzser pere, a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire akár halálbüntetés is várhat.
Vágólapra másolva!

A tárgyalás várhatóan január 21-ig tart.

A 22 olajipari menedzser közül tizenkettőt "a gazdálkodásra vonatkozó állami szabályozás súlyos következményeket okozó megsértésével" vádolják, nyolcat pedig sikkasztással. További két ember ellen mindkét esetben vádat emeltek

– állt a kormány hivatalos honlapján.

A vádlottak között van a PetroVietnam állami olaj- és gázvállalat egykori elnöke, Dinh La Thang, a Vietnami Kommunista Párt (VKP) legfőbb döntéshozó szerve, a Központi Bizottság egyik testületének, a Politikai Hivatalnak az egykori tagja, illetve Trinh Xuan Thanh vietnami üzletember, a VKP korábbi parlamenti képviselője is.

Ez utóbbi az ellene folyó korrupciós eljárás elől 2016-ban Németországba menekült, majd a vietnami titkosszolgálat emberei tavaly júliusban elrabolták Berlinből, legalábbis a német kormány feltételezése szerint. A férfi tavaly augusztusban tűnt fel az állami televízió képernyőjén, ahol bejelentette: önként tért haza és döntött úgy, hogy feladja magát.

A német kormány hétfőn elítélte az üzletember ellen indított eljárást. "Az emberrablás a nemzetközi jog megsértésének teljes mértékben elfogadhatatlan formája" – jelentette ki Steffen Seibert német kormányszóvivő, hozzátéve: ezzel (az emberrablással) megsemmisült a bizalom a két ország között.

A hanoi népbíróságon tartott tárgyalás zárt ajtók mögött, a sajtó jelenléte nélkül zajlott. A dpa német hírügynökség szerint Vietnam a német külügyminisztérium kérésének engedve azonban lehetővé tette, hogy egy német diplomata figyelemmel kövesse az eseményeket egy elkülönített szobában.

Trinh Xuan Thanht azzal vádolják, hogy a Petrovietnam egyik leányvállalatának vezetőjeként 150 millió dolláros (38,7 milliárd forintos) veszteséget okozott a cégnek. Az üzletembertől ezért 2016-ban elvették parlamenti képviselői helyét, majd kizárták a pártból is.

Vietnamban az állami szabályozás szándékos megsértéséért kiszabható legmagasabb börtönbüntetés 20 év

– jelentette hétfőn a VTV1 állami televízió.

Hétfőn ezzel párhuzamosan megkezdődött a pere a 46 vádlottnak a Vietnami Építési Bankot (VCB) érintő csalás ügyében a délkelet-ázsiai ország kereskedelmi központjának számító Ho Si Minh déli városban. A vádlottak között van Pham Cong Danh, a VCB egykori elnöke. Egy korábbi jelentés szerint a banki csalás által okozott kár értéke 682,55 millió dollár (176 milliárd forint).

A kormány bírálói szerint viszont a korrupcióellenes fellépés politikailag motivált, legalábbis részben, és legfőképp a VKP-n belüli hatalmi harcok következtében 2016-ban visszavonult Nguyen Tan Dung egykori miniszterelnök közeli bizalmasai ellen irányul.