Visszatérhet cégéhez a szexuális zaklatással vádolt filmvállalat társalapítója

Peter Aalbaek Jensen
Peter Aalbaek Jensen
Vágólapra másolva!
Visszatérhet cégéhez Peter Aalbaek Jensen, a Zentropa dán filmvállalat szexuális zaklatással vádolt társalapítója és volt elnök-vezérigazgatója, miután egy dán munkaügyi hatóság azt állapította meg, hogy nincsenek munkahelyi problémák a cégnél.
Vágólapra másolva!

A Zentropa filmgyártó vállalatot Jensen és Lars von Trier alapította 1992-ben. A 61 éves Jensen 2016-ban lemondott elnök-vezérigazgatói tisztségéről, de a cég alkalmazottja maradt.

- közölte a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Anders Kjaerhauge.

A munkahelyi körülményekkel foglalkozó dán hatóság december 14-én vizsgálódott a filmvállalatnál. A vezérigazgató szerint a hatóság azt állapította meg, hogy a vizsgálat idején nem voltak munkahelyi problémák a cégnél, és ennek lényege az, hogy

ami öt éve tolerálható volt, az ma nem helyénvaló.

A filmvállalat novemberben jelentette be, hogy miután "súlyos vádak merültek fel" Aalbaek Jensen ellen, belső vizsgálatot rendeltek el és a dán munkaügyi hatóság segítségét kértérték, hogy adjon szakmai értékelést a vállalatnál tapasztalható munkakörülményekről.

Aalbaek Jensenről a vállalat kilenc egykori női alkalmazottja állította a Politiken című napilapnak, hogy a férfi fogdosta őket a munkahelyükön,

és miközben telefonáltak, erotikus hangokat adott ki mögöttük állva, a vállalat gyakornokait pedig saját farmján dolgoztatta.

A Zentropa a történtekkel kapcsolatban a partnereinek küldött levelében arról írt, hogy a belső vizsgálat előtt nem voltak tudatában annak, hogy a cégnél kialakult munkakörülmények jogsértőek lehettek. Mint hozzáfűzték: már világossá vált számukra, hogy

nem volt megfelelő a kialakult munkahelyi kultúra,

és ezen változtatni kell. Aalbaek Jensen a Politikennek azt mondta: az ellene szóló eseteket nem tudja felidézni, de "valószínűleg megtörténtek". Megjegyezte: senkit nem akart megalázni, egyszerűen csak szereti feszegetni a határokat.

- tette hozzá, de leszögezte, hogy nem kér bocsánatot, vállalja, amit tett.

A szabadszájú provokatőr egy alkalommal például meztelenül pózolt a fotósok előtt a cannes-i filmfesztiválon.

A filmvállalat másik társalapítójával, a filmrendező Trierrel kapcsolatban nem merültek fel gyanúsítások. Trier olyan alkotásokat készített a produkciós cég gyártásában, mint a Dogville, a Táncos a sötétben vagy az Anarchisták.

A Zentropa rövid ideig pornófilmeket is gyártott, főleg női közönség számára, de ezzel 2001-re felhagytak.