Ennyit lassulnak a számítógépek a javításoktól

Intel Core i9-7980XE
Intel Core i9-7980XE, gyári hővezető sapka nélkül
Vágólapra másolva!
Egyes Intel és AMD rendszereket is teljesen megfektettek a patchek.
Vágólapra másolva!

Jókora botránnyal indult az idei év: nyilvánosságra került, hogy valamilyen módon és mértékben a számítógépekben és az okoseszközökben használt összes processzor olyan sebezhetőségeket rejt, amelyek segítségével rosszindulatú szoftverek információkat lophatnak ki a rendszermemóriából.

A kép csak illusztráció Forrás: Der8auer / Youtube

Sajnos nem egyszerű a Meltdown és a Spectre névre keresztelt sérülékenységek javítása, a processzorokat ugyanis hardveresen kell módosítani a tényleges megszüntetésükhöz. Addig is szerencsére az operációs rendszerekhez kiadott frissítésekkel és alaplapi BIOS-frissítésekkel kiiktathatóak, ám ezek a tüneti kezelésnek minősíthető hackelések teljesítménybeli csökkenést hozhatnak.

Az eredeti beszámolók alapján az operációs rendszerekhez kiadott frissítések specifikusan az Intel processzorok esetében 5-30 százalékkal is csökkenthették a teljesítményt Az Intel jó ideig nem volt hajlandó semmilyen számszerűsített tájékoztatást adni a lassulás lehetséges mértékéről, de a Microsoft kisegítette a céget:

  • a körülbelül 2016-tól kiadott (Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake) Intel processzorok és Windows 10 haszálata esetén nagyon minimális a teljesítménycsökkenés, a felhasználók többsége semmit sem fog észrevenni;
  • a 2015-ös vagy régebbi (Haswell és az elődei) processzorok és Windows 10 használatakor egyes felhasználók már észrevehetnek itt-ott némi a teljesítménycsökkenést;
  • a 2015-ös vagy régebbi (Haswell és az elődei) processzorok és Windows 7/8 használatakor a legtöbb felhasználó észreveheti a teljesítménycsökkenést.

Röviddel később az Intel kiadott egy táblázatot, amelyben megtekinthető, hogy Skylake – Kaby Lake – Coffee Lake trió esetében tényleg nem olyan jelentős a patchek teljesítménycsökkentő hatása. Sajnos a régebbi processzorainak teljesítményvesztéséről nem közölt hivatalos adatokat az Intel, pedig mint fentebb említettük, pont ezek esetében lóghat ki a lóláb.

Ilyen lassulásokat mért az Intel a legutóbb három generációjánál Forrás: Intel

A lassulást a Meltdown nevű hiba javítása okozza, ám ez nem érinti az AMD processzorait, így azok esetében a generációtól függetlenül nem fognak lassulást tapasztalni a felhasználók.

Windows alatt az ingyenes CPU-Z segédprogrammal ellenőrizhetjük a legegyszerűbben, hogy milyen típusú, és melyik családba tartozik a processzorunk Forrás: Origo

A javítások terén ott tartunk, hogy a Windows, a Linux, és a macOS is megkapta a legfontosabb frissítéseket, továbbá a laptopok és az alaplapok gyártó is kiadták a BIOS-frissítéseket.

Ezek a patchek nem feltétlenül teljesen véglegesek, könnyen elképzelhető, hogy a következő hetekben még minden javításból készül újabb, tovább finomított kiadás.

Sajnos eddig maga a patchelgetés sem ment simán: az Intel Haswell és Broadwell családba tartozó (2015-ös érabeli) processzorai, továbbá az AMD egyes nagyon régi chipseteivel szerelt alaplapok is Kék Halállal, vagy újraindulgatásokkal jutalmazták a javítások telepítését. Az összes érintett fél dolgozik a problémák megoldásán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!