Ennyi idő kellett a szupergazdagoknak az első milliárdhoz

Mark Zuckerberg Facebook alapító
SUN VALLEY, ID - JULY 10: Mark Zuckerberg (R), chief executive officer and founder of Facebook Inc., speaks with other attendees at the Allen & Company Sun Valley Conference on July 10, 2015 in Sun Valley, Idaho. Many of the worlds wealthiest and most powerful business people from media, finance, and technology attend the annual week-long conference which is in its 33rd year. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben a legendás befektetőnek, Warren Buffettnek 26 év kellett ahhoz, hogy milliomosból milliárdossá váljon, a Microsoft alapító Bill Gates számára elég volt 5 év is. Ez azonban még mindig csigatempó a listavezető meggazdagodásához képest.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi listavezető nem más, mint a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, akinek mindössze egyetlen év kellett ahhoz, hogy az első milliója után megszerezze az első milliárdját is – természetesen dollárban. Ez pedig szinte fénysebességnek minősül ahhoz képest, hogy a most 87 éves Warren Buffettnek ehhez 26 év kellett – írja a MarketWatch.

Zuckerberg egyébként 22 és 23 éves kora között hozta össze ezt az ugrást, míg Buffett 30 és 56 éves kora között lett milliomosból milliárdos.

A Forbes magazin adatai szerint a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos (az Amazon alapítójának nettó összvagyona 131 milliárd dollár) 33 és 35 éves kora között, két év alatt ugrotta meg a feladatot.

Vagyonok és kilengések

A listán több olyan név is szerepel, akinek maximum 5 év kellett a milliomosból milliárdossá válásig. Köztük van a Google két alapítója Sergey Brin és Larry Page (5-5 év), vagy a Walmart üzletlánc örököse Alice Walton (4 év), valamint Ma Huateng, a kínai Tencent társalapítója (3 év). Emellett különleges pozícióban vannak az örökösök, akiknek lényegében 0 év kellett a milliárd megszerzéséhez. Közülük a legismertebb talán Françoise Bettencourt Meyers, a L'Oréal örököse, aki 64 éves korában lett szinte azonnal milliárdos.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezére Forrás: Getty Images

Mindazonáltal a gyors meggazdagodás sokszor erősen ki van téve a piaci mozgásoknak. Zuckerberg például 23 éves korában,

2008-ban debütált a Forbes magazin milliárdosokat tömörítő listáján, majd el is tűnt 2009-ben, mivel a becsült nettó vagyona lecsúszott 1 milliárd dollár alá.

Nem sok kellett azonban, hogy a Facebook értékeltsége emelkedésnek induljon, amivel Zuckerberg vagyona is lendületet vett.

Utak a milliárdhoz

Miközben a listáról leolvasható, hogy a technológiai szektor termeli ki leggyorsabban a milliárdosokat, a Betway gyűjtéséből az is kitűnik, hogy

a jegyzett milliárdosok majdnem negyedének valamilyen mérnöki végzettsége van,

míg nagyjából 20 százalék közgazdasági vagy üzleti diplomát szerzett. Érdekesség azonban, hogy harmaduknak semmilyen felsőfokú végzettségük nincs.

Jelenleg több mint 2000 olyan magánszemély él a földön, akinek a vagyona eléri az 1 milliárd amerikai dollárt, de ez a szám megduplázódott az elmúlt évtizedben. Az átlag 51 éves korában lépett be a milliárdosok klubjába.