Párbeszédet sürgetnek a tüntetők és a kormány között a nicaraguai püspökök

Vágólapra másolva!
A nicaraguai katolikus püspöki konferencia közölte, vállalja a közvetítést a kormány és a civil társadalom képviselőinek szerdán kezdődő tárgyalásain, hogy véget vessenek az elmúlt hetekben Daniel Ortega elnök ellen kibontakozott, mintegy félszáz halálos áldozatot követelő tiltakozásoknak.
Vágólapra másolva!

A tárgyalások megkezdését néhány órával azután jelentették be, hogy az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága (IACHR) hírül adta: meghívást kapott Managuából a nicaraguai erőszakhullám kivizsgálására.

Egyetemfoglaló diákokat támadtak

Latin-Amerika második legszegényebb országában április közepe óta erőszakossá fajult tüntetések zajlanak a kormány azon terve ellen, hogy 22,5 százalékra emelje a társadalombiztosítási járulékokat, és párhuzamosan 5 százalékkal csökkentse a nyugdíjakat.

Bár az elnök április végén meghátrált és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban.

Az ENSZ a múlt héten azt közölte, hogy a rendfenntartó erőkkel vívott összecsapásokban legalább 47 ember vesztette életét, többségükben tüntető diákok.

Múlt csütörtökön egyetemfoglaló diákokat ért fegyveres támadás, feltehetően a rezsimhez hű erők részéről. Victor Cuadras, az Április 19 Egyetemi Mozgalom szóvivője elmondta: a támadók civilbe öltözött rendőrök vagy a Daniel Ortega elnök marxista Sandinista Nemzeti Felszabadítási Frontjához (FSLN) tartozó ifjúsági szervezet tagjai lehettek.

Kivizsgáltatnák az erőszakhullámot

A támadásokról azt követően jelentek meg értesülések, hogy

a kormány felajánlotta, a katolikus egyház közvetítésével kész tárgyalásokat kezdeni a civil társadalmi szervezetekkel.

Cuadras azonban leszögezte, hogy a diákság mindaddig nem fogadja el a managuai vezetés ajánlatát, míg az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) autonóm szerveként működő IACHR képviselőinek nem teszik lehetővé a nicaraguai erőszakhullám kivizsgálását.

Luis Almagro, az OAS vezetője hétfőn Twitter-fiókjában közzétette azt a levelet, amelyben Denis Moncada nicaraguai külügyminiszter látogatásra hívja meg az IACHR képviselőit.

Az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága egy közel hat évtizede működő emberi jogi szervezet, amely egyebek közt kínzásokkal, gyilkosságokkal és emberrablásokkal kapcsolatos ügyeket vizsgál ki Észak-, Közép- és Dél-Amerikában.