Vágólapra másolva!
Bor- és ételpárosítások kapcsán már rengetegszer hallhattuk, mennyire sokat számít egy menüsor mellé a jól megválasztott kísérő ital. Párlatokról viszont ebből a szempontból még sosem esett szó. Azokat általában vacsora utánra tartogatjuk, vagy ünnepi, üzleti, esetleg baráti koccintásokhoz. Valószínűleg eszünkbe sem jutna, hogy előétel, kacsamáj vagy báránylapocka mellé tőzegfüstös whiskyt kínáljunk. Pedig működik a dolog. Glenfiddich-vacsorán jártunk, ahol ezt be is bizonyították nekünk.
Vágólapra másolva!

A Glenfiddich az egyik legnépszerűbb skót whisky a világon, itthon is szinte állandó helye van a bárok és a boltok polcain. A mai napig családi kézben lévő üzem single malt whiskyje a legtöbb díjat bezsebelt skót whiskyk közé tartozik, a címkéjén lévő aranyszarvas pedig a legismertebb logók egyike. A gabonapárlatok elkötelezett hívei biztos, hogy már kóstolták, és az sem kizárt, hogy ennek hatására váltak whiskyrajongókká.

Forrás: Glenfiddich

Ám még valószínűleg ők sem gondolkodtak azon, hogy egy komplett menüsort – például egy többfogásos vacsorát – whiskykkel kísérjenek végig.

Pedig akik sokszor kóstolnak whiskyt, tudják, hogy milyen ízbeli különbségek lehetnek az egyes tételek között: az egyik füstösebb, a másik gyümölcsösebb, esetleg karcosabb, vagy talán édesebb, mint korábban kóstolt társaik.

Nagyon sok múlik az alapanyagon, a készítés módján és a hordókon is, amikben érlelik az italokat. Mind-mind más és más karakterjegyeket kölcsönöz a whiskynek. Éppen ezért a különböző italok különféle ételekkel tudnak igazán harmonizálni, tökéletes gasztronómiai párt alkotni.

Hogy bebizonyítsák, mindez nem légből kapott dolog, és hogy a párosítás igenis működik, a Glenfiddich a Konyhakörrel közösen rendezett egy vacsorát, ahol minden a whisky körül forgott. A Konyhakör Stúdió egyébként is híres tematikus vacsoráiról, amelyeket – a pop up vacsoráktól az álomesküvőkig –, legtöbbször szokatlan, meghökkentő vagy éppen extravagáns helyszínekre szerveznek. Vitték már vacsoravendégeiket például

a Kelenföldi hőerőmű vezérlőtermébe,

a Várnegyed egy titkos kertjébe vagy az akkor még létező Párizsi udvarba. A Glenfiddich-estet pedig a Pintér Galériába szervezték, ami – valljuk be őszintén – szintén nem egy szokványos helyszín. A Falk Miksa utca egyik kiállítóterme és aukciósháza nem az a placc, ami egy étkezés kapcsán elsőnek eszünkbe jut. Ám ez a vacsora sem volt mindennapi.

Báránylapocka whiskyvel Forrás: Adam Horvath/Adam Horvath 2017

A Glenfiddich egyik legnépszerűbb terméke a 12 évig érlelt whiskyjük, amelyet zöld üvegéről és sötétzöld címkéjéről messziről felismerni. A kollekció legfiatalabb tagja friss, édeskés, gyümölcsös aromája miatt elsősorban előételekhez vagy gazdagabb ízvilágú ételek mellé ajánlott. Mint kiderült,

tökéletes választás kacsamáj terrine-hez, amelyet egy kis savanykás meggyel tesznek pikánssá.

A krémesség és a gyümölcsösség az ételből és az italból is árad, így felerősítik egymás kellemes aromáit.

A 15 éves Glenfiddich már jóval karakteresebb, ami elsősorban az érleléshez használt, különböző hordóknak köszönhető.

Az amerikai tölgyfa hordók az édes jegyekért,

míg az európai tölgyek inkább a sherry-s, mazsolás ízvilágért felelősek, az új töltésű amerikai hordóktól pedig markáns, vaníliás aromákat kap – ettől válik igazán különlegessé. Mazsolás, vaníliakrémes, mézes és gyümölcsös íze végett tökéletesen illik olyan előételekhez, amelyekben a karakteresebb zöldségek dominálnak. Például amit a Konyhakör megálmodott hozzá: édesköménymousse, algával, zöldborsóval és egy kis fekete kenyérmorzsával.

Édesköménymousse, algával, zöldborsóval és egy kis fekete kenyérmorzsával Forrás: Adam Horvath/Adam Horvath 2017

Egy 18 éves whisky már komolyabb ételeket kíván. A hosszú érlelésnek köszönhetően a melegség az, ami elsősorban az ember eszébe jut kóstoláskor: kandírozott gyümölcsök, fahéjas, sült alma, datolya, elegáns tölgyaromába burkolózva.

Ehhez már egyértelműen főétel dukál;

például báránylapocka narancsos mártással, currys répával, konfitált újburgonyával.

A Glenfiddich egyébként nemcsak a megszokott palackjaival érhető el a piacon. Kísérletezéseik mindig igazi újdonságot jelentenek a whiskyk világán belül. Az IPA Experiment whisky egy ilyen kísérletezésnek a gyümölcse, amelyet a Glenfiddich malátamestere, Brian Kinsman egy helyi, Speyside-i sörfőzővel együtt alkotott meg.

A whiskyt az utolsó 12 héten olyan tölgyhordóban érlelték, amelyben azelőtt kézműves söröket tartottak.

A végeredmény egy nagyon lágy, kellemes, citrusos ízű whisky lett, amelyet a komló illata tesz teljessé. Noha intenzív, sötétbarna színe láttán inkább tartalmasabb ételek mellé képzelnénk el, citrusos ízvilága miatt mégis a könnyedebbekhez passzol, például tőkehalhoz, rákhoz, déligyümölcsös salátákhoz.

Szintén az Experimental sorozat egyik tétele az a whisky, amelynek igen különös története van. Brian Kinsman arra kért húsz whiskyszakértőt, hogy a Glenfiddich raktárában található több ezer hordóból válasszák ki a kedvencüket. Ezeknek a whiskyknek a házasításával született meg a Glenfiddich Experimental XX, amely a klasszikus Glenfiddichnél jóval gyümölcsösebb ízzel rendelkezik.

Hosszan tartó, édeskés ízvilágú whisky

lett belőle, amelyben érezni a nyári gyümölcsök, a fahéj és a pörkölt mandula ízjegyeit is. Tökéletesen passzolnak hozzá a mostanában oly divatos, gyümölcsös morzsasütik, de azokon belül is a körtés az, amivel az ital a legnagyszerűbb gasztroélményt nyújthatja. Persze egy kis étcsokoládéval és vaníliával megspékelve.