Az álomhatár küszöbén áll az Apple

Tim Cook Apple
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Az Apple jelenlegi piaci értéke nagyjából 950 milliárd dollár, és a technológiai óriás papírja idén több mint 13 százalékot erősödött. Ezzel pedig nem csupán az általános piacot nyomta le az iPhone gyártója, de igen közel áll ahhoz, hogy első amerikai cégként átlépje az ezer milliárd dolláros álomhatárt.
Vágólapra másolva!

Már csupán nagyjából 5 százalékos további emelkedés kell, hogy az Apple részvénye elérje 202,30 dolláros árfolyamot, és ezzel meglegyen az ezer milliárd dolláros piaci értékeltség. Az technológiai óriásvállalat kedden 0,77 százalékos emelkedéssel 193,31 dolláron zárt.

Noha sokan gondolják azt, hogy az Apple-nek egy új termékre lenne szüksége ahhoz, hogy fenntartsa a kiugró bevételi és profitszámokat,

a vállalat mégis karnyújtásnyira van az álomhatártól, elsősorban az iPhone 8 és X termékeknek köszönhetően

(különösen Kínában és Japánban), valamint az App Store-ból származó emelkedő bevételek miatt.

Részvények és milliárdok

A vállalat eladásai az idei első három hónapban 16 százalékkal izmosodtak, ami igen szép teljesítmény, tekintve a vállalat hatalmas méretét. Ráadásul az Apple több mint 267 milliárd dollárt fordít osztalékfizetésre és részvény-visszavásárlásra, ami igen kedvező hír a befektetők számára.

Az Apple részvényárfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Mindazonáltal az Apple teljesítményét nem pusztán a saját eredményei fűtik, mivel a cég meg tudja lovagolni a technológiai papírok körül kialakult általános befektetői eufóriát is. Ezt a hangulatot támasztja alá, hogy

az online kiskereskedelmi óriás Amazon szintén mindenkori csúcson forog a piacon, értéke pedig jelenleg meghaladja a 800 milliárd dollárt.

A cég vezérigazgatója, Jeff Bezos, mindennek köszönhetően a világ leggazdagabb embere lett, ahogy nettó vagyona szerdán 141 milliárd dolláros volt.

Ezzel párhuzamosan a Google mögött álló Alphabet, illetve a Microsoft idén szintén rekord közeli szintekre ralizott, és mindkét cég piaci értéke meghaladja a 775 milliárd dollárt.

A Facebook már kicsit nehezebb helyzetben van az adatkezelési botránya miatt, azonban a közösségi média vállalat sem áll messze a mindenkori csúcsától. Mark Zuckerberg cégének piaci értéke közel 560 milliárd dollár.

Szárnyaló technológiai cégek

Mindez azt jelenti, hogy

az Apple, az Amazon, a Google, a Microsoft, valamint a Facebook összesített piaci értéke nagyjából 3900 milliárd dollárra tehető.

Ráadásul ezek a társaságok a világ legértékesebb márkáit tömörítő listán is előkelő helyeken szerepelnek.

Mindazonáltal ha az Apple elérné az ezer milliárdos álomhatárt, csupán az amerikai cégek között lenne első. Egy rövid időre ugyanis a PetroChina 2007-ben át tudta lépni az ezer milliárdos határt, amikor a vállalat papírjával elkezdtek kereskedni a sanghaji tőzsdén. A részvény aztán gyorsan esésnek indult, és a cég piaci értéke ma nagyjából 240 milliárd dolláron áll.