A kanadai kormányfőnek külön helye van a pokolban - mondta egy amerikai vezető

TRUMP, Donald; TRUDEAU, Justin
La Malbaie, 2018. június 10. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján La Malbaie-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. Donald Trump amerikai elnök Trudeau sajtóértekezlete után visszavonta a résztvevők közös kompromisszumos zárónyilatkozatának támogatását. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának igazgatója és Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója élesen bírálta Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt a G7-es csúcsértekezleten kifejtett álláspontja miatt. Larry Kudlow úgy fogalmazott Trudeauról: "valójában hátba döfött bennünket". Peter Navarro pedig a Fox televízióban arról beszélt, hogy a kanadai politikusnak "külön helye van a pokolban".
Vágólapra másolva!

Kudlow többször is "árulással" vádolta meg Trudeau-t, aki az amerikai elnökkel történt megbeszélése után sajtóértekezletet tartott, és közölte, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, amelyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. A kanadai kormányfő fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben.

Kudlow, "sekélyes játéknak" nevezve a sajtóértekezletet, elmondta: jelen volt Trump és Trudeau kétoldalú megbeszélésein, amelyeken a két politikus "nagyon jól megértette" egymást.

- fogalmazott a gazdasági főtanácsadó.

Hozzátette: szerinte a kanadai politikus a Trump elleni támadással "megpróbált politikai jó pontokat szerezni" magának. "Trudeau hibázott. Vissza kell vonnia kijelentéseit" - szögezte le Larry Kudlow.

Trudeau kanadai miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Peter Navarro kereskedelmi főtanácsadó még élesebben fogalmazott, amikor a Fox televízióban azt mondta:

A műsorvezető, Chris Wallace kérdésére, hogy vajon Donald Trump elnök osztja-e ezt a véleményt, Navarro azzal válaszolt: az elnöki repülőgépen ez volt a benyomás. A kereskedelmi főtanácsadó hozzátette: "valamennyi barátomnak Kanadában azt üzenem, hogy a modern kanadai történelemben ez volt az egyik legrosszabb politikai melléfogás egy kanadai vezető részéről". Majd leszögezte: a G7-es csúcs zárónyilatkozatának szövegtervezete "szocialista dokumentum" volt.
A csúcsértekezleten szokásosan kiadott zárónyilatkozat támogatását Donald Trump a kanadai kormányfő szerinte hamis állításai miatt vonta vissza. Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök azt írta: "Justin sajtókonferencián tett hamis kijelentései miatt, és mert Kanada nagy vámokat vet ki a mi amerikai farmereinkre, dolgozóinkra és vállalatainkra, arra utasítottam az Egyesült Államok képviselőit, hogy ne támogassák a zárónyilatkozatot". Az amerikai elnök szerint míg Trudeau a kétoldalú megbeszéléseken "nyájas és szelíd" volt, a sajtótájékoztatón "nagyon tisztességtelen és gyönge" vezetőnek mutatkozott.