Európai migrációs stratégiát mutat be a brüsszeli minicsúcson az olasz kormányfő

Vágólapra másolva!
Radikális váltást sürgetett az EU migrációs politikájában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki a brüsszeli minicsúcsra "többszintű" javaslatcsomaggal érkezett meg - jelentette az Ansa olasz hírügynökség vasárnap.
Vágólapra másolva!

A találkozó előtt olasz újságíróknak nyilatkozva Giuseppe Conte bejelentette, hogy

Az olasz javaslat az angol "European multilevel strategy for migration" nevet kapta: az első információk szerint hat részből áll és tíz célkitűzést fogalmaz meg.

Az olasz javaslat célja a migráció

Giuseppe Conte elmondta:

Korábbi információk szerint Róma hajlandó lenne engedni a "másodlagos mozgások" kérdésében, vagyis

nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére,

majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem részesültek menedékjogban.

Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy

az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között,

hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak esetleges kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje.

Az olasz kormány elveti azt a francia javaslatot, hogy Olaszországban zárt migránsközpontokat állítsanak fel. Róma szerint ezeket az afrikai indulási vagy tranzitországokban kell kialakítani.

Nyugodtan vegyék ezt tudomásul Soros emberei

Ezzel egy időben Matteo Salvini olasz belügyminiszter Twitter-fiókján válaszolt az Olaszországot ért újabb kritikákra. Ada Colau, Barcelona polgármestere szerint jelenleg mintegy ezer migráns igyekszik átkelni a tengeren Afrikából az olaszországi partok felé és a kikötőit lezáró Olaszország szenvedésre ítéli ezeket az embereket. A Mission Lifeline német civilszervezet máltai vizeken tartózkodó mentőhajójának kapitánya felszólította Salvinit, hogy menjen fel a hajóra, és személyesen mérje fel, kiket mentettek meg.

Az olasz belügyminiszter úgy válaszolt, ha további ezren tartanak gumicsónakokkal az olaszországi partok felé, lépjen közbe a líbiai parti őrség anélkül, hogy az NGO-k beavatkoznának és zavart keltenének.

"Ezek a Soros és társai által finanszírozott urak vegyék tudomásul, hogy az olasz kikötők le vannak zárva"

- közölte Matteo Salvini.