Vágólapra másolva!
Teljes kollekciót szállított a helsinki junior Európa-bajnokság negyedik napján a magyar csapat, Kalmás Ákos arany-, Késely Ajna ezüst-, Barócsai Petra pedig bronzérmet szerzett.

Kalmár Ákos egy éve a 400-at húzta be, egy idősebb orosz vetélytárs viszont megelőzte 800-on és 1500-on Netanyában – most azonban már uralta a két leghosszabb távot, ráadásul jobb időkkel győzött, mint amennyivel Potapov vitte el ezt a két aranyat 2017-ben, azaz a bajai kiválóság fejlődése töretlen. Nyolcszázon ugyan csupán 82 századdal előzte meg Paul Beaugrand-t, de igazából egy pillanatig nem forgott veszélyben a sikere: a francia a harmadik helyről hajrázott nagyot, ám az utolsó ötvenen már hasztalan próbálkozott azzal, hogy befogja Ákost.

Kalmár Ákos már az ifjúsági olimpiára készül Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Elég jól kezdtek a többiek, reméltem, hogy a második felében el tudok menni tőlük, 400-tól igyekeztem tempót váltani, és szépen fokozatosan el is léptem tőlük.

Az idei év másik nagy célja az ifi olimpia, úgyhogy megyünk tovább és készülünk" – nyilatkozta az aranyérmes Kalmár Ákos.

Késely Ajnának kivételesen ezüstérem jutott: egy szép sorozat szakadt meg harmadik junior Eb-jén, hiszen eddig 11-ből 11 egyéni számot nyert meg, 200 gyorson azonban most egyetlen tizeddel Marie Isabel Gose volt a jobb, aki a hajrában néhány centivel megelőzte. Nyilvánvaló, hogy 40 perccel a 200 vegyes elődöntője (és az előző három nap terhelése) után Ajna nem ugyanolyan frissen állt oda, mint német vetélytársa – az előző két évben, amikor rendre 1:58-on belüli idővel győzött, még nem volt a programjában a két vegyes (most 1:58.27-tel lett második).

Késely Ajnának ezúttal be kellett érnie ezüstéremmel Fotó: Mudra László - Origo

Node vigasztaljuk magunkat azzal, hogy a legjobbakat általában a legrövidebb távjukon lehet nagyobb eséllyel megfogni, mint az Katie Ledeckyvel is történt egy éve Budapesten: míg a 400-800-1500 simán az amerikaié volt, 200-on végül második lett, a legjobbjától elmaradva. Ajna egyébként a zárónapon kétszáz vegyesen természetesen ott lesz a fináléban – azaz a 15. aranyát is megszerezheti.

„Most már azért érzem, hogy ez az utolsó előtti nap, sajnálom, hogy nem sikerült jobban hajráznom, mert jó lett volna nyerni.

– nyilatkozott az ezüstérmes Késely Ajna.

Harmadik érmünket Barócsai Petra szállította, aki száz pillangón csatázott egy nagyot – a mai napon ő volt az egyetlen, aki jobban jött ki a „tumultusból" a falnál, hiszen 0.06-tal sikerült megelőznie a negyediket, 58 századra volt az aranytól, amelyen megosztozott a brit Large és a fehérorosz Skurdaj.

Nagyon örülök a bronznak és az időnek is, mert már két éve nem úsztam percen belül" – értékelt a bronzérmes Barócsai Petra.

Bravúros produkciót nyújtott a korosztályos rekordot úszó Zombori Gábor: 50 háton egy elődöntővel melegített a 200-ra, ott pedig 64 századra volt a dobogótól – van ideje belejönni, hiszen 15 és fél évesen lett negyedik, előtte kizárólag 18 évesek értek célba.

Két további döntős szereplésről illik szólni: Fábián Fanni 200 gyorson ötödikként zárt, akárcsak a mixed vegyesváltónk – Milák Kristóf feltolta a második helyre a csapatot, ám Késely Ajna a fárasztó nap végén nem tudott lépést tartani a rivális sprinter-specialistáival.

Milák – hogy a többi elődöntőről is megemlékezzünk – „felkészült" a zárónapra, előbb 100 pillangón harmadik, majd kétszáz gyorson második helyen kvalifikálta magát (bár próbálják lebeszélni a kétszáz gyorsról, hogy száz pillén biztos ne legyen gond, hiszen a gyors van előbb, és negyedóra sincs a két szám között – ám Kristófunk erős jellem, és még mindig nagyon hisz a duplázásban; váltóban mindenesetre egy 51.78-as részidővel üzent, ami csaknem öt tizeddel jobb az elsőként kvalifikáló orosz Minakov produkciójánál).

Milák Kristóf két versenyszámban is kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ilyés Laura száz háton, Nagy Réka pedig 200 vegyesen szintén hetedikként jutott a vasárnapi fináléba. Gyurinovics Fanni közel járt az 50 gyors döntőjéhez, de 11 századdal lemaradt (9. hely), 100 mellen a fiúknál Bőhm Sebestyén 12., a lányoknál Békési Eszter 10., Kurdi Zsófi pedig 16. lett.

Bár az oroszok befogására nincs igazán esély (13-9-re vezetnek aranyak tekintetében), arra viszont igen, hogy a minden idők legeredményesebb szereplésének számító netanyai éremterméshez hasonlót produkáljanak juniorjaink: 2017-ben 11-8-2-vel zártak, most 9-2-4-nél tartanak – a zárónapon minden szem Ajnán és Kristófon lesz.

Junior Eb, 4. nap – magyar döntősök eredményei


Férfiak
800m gyors
1. Kalmár Ákos 7:55.41


200m hát
4. Zombori Gábor 1:59.87


Nők
200m gyors
2. Késely Ajna 1:58.27
5. Fábián Fanni 2:01.16


100m pillangó
3. Barócsai Petra 59.95


Mixed
4x100m vegyes
5. Magyarország 3:52.70
(Ilyés Laura Vanda, Bőhm Sebestyén, Milák Kristóf, Késely Ajna)