Trump: Új szakasz kezdődik Washington és az unió kapcsolatában

President Trump Speaks on EU Tariffs United States A Donald Trump people POLITICS presidential GOP United States of America President Trump The Donald GOVERNMENT politicians Donald John Trump NORTH AMERICA 2018 US Americas political Republican news nation
United States President Donald Trump speaks during a joint press conference with the President of the European Commission Jean-Claude Juncker in the White House Rose Garden in Washington, DC on July 25, 2018. Credit: Alex Edelman / CNP | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában - jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel tartott találkozója után.
Vágólapra másolva!

"Nagyon nagy nap ez a szabad és korrekt kereskedelem számára" - fogalmazott az amerikai elnök a találkozó után, amelyen az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői - az elemzők várakozásaival ellentétben - egyetértettek kereskedelmi vitáik rendezésében.

Donald Trump közölte: megállapodott az Európai Bizottság elnökével abban, hogy

együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában

és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében. Megkezdik a tárgyalásokat az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által amerikai portékákra kivetett tarifák ügyében. A tárgyalások ideje alatt egyik fél sem vet ki új vámokat, így az Európából az Egyesült Államokba exportált gépjárművek után nem kell külön illetéket fizetni.

Az amerikai elnök a megállapodás egyes konkrét részleteit is nyilvánosságra hozta. Elmondta: az Európai Unió "csaknem azonnali hatállyal" megkezdi az amerikai szójabab nagy mennyiségű importját, és az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet.
Jean-Claude Juncker - aki a sajtókonferencián alig szólalt meg - hozzátette: az Egyesült Államok ígéretet tett további LNG-terminálok kiépítésére Európában. Hangsúlyozta: "azzal a szándékkal jöttem ide, hogy megállapodjunk, és meg is állapodtunk".

Trump közölte: Washington együttműködik az Európai Unióval a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálása érdekében, és ehhez közös munkacsoportot hoznak létre.