Ismét heves harcok dúlnak Ukrajna keleti részén

A Kelet-Ukrajnában harcoló, Ajdar ukrán belügyi önkéntes alakulat tagjai pihennek gyakorlatozás közben a Kijevtől mintegy 120 km-re nyugatra fekvő Zsitomir közelében.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150407-husvethetfon-is-folytak-a-harcok-kelet-ukrajnaba
A Kelet-Ukrajnában harcoló, Ajdar ukrán belügyi önkéntes alakulat tagjai.
Vágólapra másolva!
Heves harcok zajlanak Ukrajna keleti részén, adta hírül csütörtökön az ukrán védelmi minisztérium. A szakadárok megöltek négy katonát és hetet megsebesítettek.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta nem volt ekkora vérveszteség Kelet-Ukrajnában,

ugyanis négyen meghaltak, heten megsebesültek a harcokban.

A szakadárok kora reggel aknavetőkkel lőni kezdték az ukrán kormányerőket, megpróbálva áttörni a luhanszki régió frontvonalát.

A szakadárok Luhanszkban ugyanakkor azt állítják, hogy a kormányerők támadtak rájuk.

A harc annak ellenére újult ki, hogy szerdai hír szerint a szeptember eleji iskolakezdésre tekintettel újabb tűzszünetben állapodtak meg a Donyec-medencére szólóan a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport minszki ülésén.

A Kelet-Ukrajnában harcoló, Ajdar ukrán belügyi önkéntes alakulat tagjai Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A megállapodást az Oroszország által támogatott luhanszki és donyecki szakadárok is elfogadták. A tűzszünet augusztus 29-ére virradóra lépne életbe. A 2014 tavasza óta tartó harcok során

a felek már számtalan tűzszünetet kötöttek, de egyik sem volt tartós.

Az ENSZ adatai szerint eddig több mint tízezren vesztették életüket a Krím félsziget orosz megszállása után kezdődött kelet-ukrajnai háborúban.

A kelet-ukrajnai háborúban elhunyt az ungvári Heorhij Olyhovszkij, a 15. zászlóalj egyik parancsnoka is - számolt be Mukachevo.net.

A 29 éves Heorhij Olyhovszkijt felesége és kisfia várta haza Ungváron Forrás: Ukrán Védelmi Minisztérium

A katonatársak elmondása szerint a mindig mosolygós, őszinte és felelősségteljes kárpátaljai férfi szerda éjszaka Donyeck megyében ellenséges mesterlövész golyójától kapott halálos sebet.