Vágólapra másolva!
Az első helyen kiemelt Novak Djokovic 4-6, 6-4, 6-1-re legyőzte Fucsovics Mártont a Dohában zajló 1,3 millió dollár összdíjazású tenisztorna nyolcaddöntőjében. A magyar teniszező másfél óráig jól tartotta magát, mentálisan és fizikálisan is bírta a küzdelmet, a második szett elvesztése után azonban a harmadikban már semmi esélye nem volt a világ legjobbja ellen.

Az első szettben mindkét versenyző remekül teniszezett, hosszú és látványos labdameneteket játszottak. 4-4-ig fej-fej mellett haladtak, ekkor azonban Djokovic egy jó nyitás után kétszer is rontott saját adogatásában. Fucsovics két bréklabdához jutott, de a szerb mindkettőt hárította. 40 egyenlőnél Djokovic egy egyszerű fej fölötti lecsapást szélesre ütött, majd megint hibázott, így Fucsovics előnybe került (5-4).

Fucsovics kulcspillanatban vette el Djokovic adogatását Forrás: AFP/Karim Jaafar

Fucsovics a szettért adogatva előbb jól megfuttatta Djokovicot, majd hibára kényszerítette (40-0). Három szettlabdája volt, de rögtön az elsőt megcsinálta, ezzel megnyerte a szettet.

A másodikat Djokovic egy szélesre ütött tenyeressel kezdte, utána viszont beindult, és esélyt sem adott magyar ellenfelének. A következő játék egy hosszú labdamenettel és Djokovic-ponttal indult, majd felválta hibáztak, így jutottak el 40 egyenlőig, ahol Fucsovics egy lecsapással, majd egy parádés egyenessel zárta le az adogatását. A meccs egyik leghosszabb és legizgalmasabb játéka volt.

2-1-nél Djokovic megint közel volt ahhoz, hogy elvegye a magyar adogatását, de Fucsovics mindig korrigálni tudta a rontásait. 30-30-nál egy keresztütéssel szerzett pontot, a világelső pedig széttárt karokkal értetlenkedett, hogy hogyan lehetséges ez. 40-40-nél Fucsovics egy ásszal előnybe került, majd ismét hozta az adogatását (2-2).

Fucsovics nem engedett Djokovicnak Forrás: AFP/Karim Jaafar

Djokovic adogatatásánál Fucsovics beijesztett, az első két pontot megnyerte, de utána a szerb nagy nehézségek árán fordítani tudott, és hozta a játékot. A következő gémben Fucsovics többet is hibázott, 40-40-nél viszont ő bírta jobban a nyomást, és két tenyeressel egyenlített (3-3). A koncentráció helyenként visszaesett, viszont így is jó volt látni, hogy Fucsovics éles labdamenetekre kényszerítette a világelsőt, és volt, hogy az alapvonalról verte őt meg egy-egy jó tenyeressel.

A folytatásban mindketten hozták az adogatásaikat, 5-4-es Djokovic vezetésnél viszont a szerb két bréklabdához jutott, amiből a másodikat beütötte, így egyenlített (4-6, 6-4). Fucsovics itt kikérte a challenge-et, de pechjére a labda elcsípte a vonalat.

A meccs ekkor már több mint másfél órája tartott, Fucsovics mentálisan és fizikálisan is bírta a tempót, az utolsó szettre azonban sajnos elfogyott.

Az utolsó szettben Djokovic nem kegyelmezett Forrás: AFP/Karim Jaafar

Djokovic gond nélkül hozta a saját szerváit, ráadásul Fucsovicsét is kétszer elvette, így nagyon hamar 4-0 lett az előnye. Fogadóként Fucsovics két bréklabdát is kiharcolt, amiből rögtön az elsőt megcsinálta, ezzel lett 4-1, de ez csak a szépítésre volt elég, az utolsó két gémet - és ezzel a meccset - Djokovic nyerte.

A vereség ellenére Fucsovics minden elismerést megérdemel, mert másfél órán át méltó ellenfele volt a világ jelenlegi legjobb teniszezőjének.

Eredmény
Djokovics (szerb, 1.)-Fucsovics (magyar) 4-6, 6-4, 6-1