Egyre több a baleset az ónos eső és a havazás miatt

idő időjárás havazás ónos eső hó
Vágólapra másolva!
Hajnalra országszerte jellemző volt a csapadék, leginkább eső, de sok helyen ónos eső esik, emiatt több megyére is riasztás adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ónos esőt a nap későbbi szakaszában havas eső, hó válthatja fel. Jelenleg nedves, sónedves a gyorsforgalmi- és főutak burkolata, az időjárási körülmények miatt mindenképpen lassabb haladásra, megnövekedett menetidőre kell készülni – közölte az Útinform.
Vágólapra másolva!
Több megyében is riasztás van érvényben Fotó: Polyák Attila - Origo

BALESETEK, TORLÓDÁSOK, RENDKÍVÜLI KÖZLEKEDÉSI ESEMÉNYEK:

Friss:

Kerítésnek hajtott egy busz a Római Sáncnál, az esetről a helyi TV számolt be közösségi oldalukon.

Felborult egy személyautó hétfő késő délelőtt Pest megyében, a 31-es főút Maglód és Gyömrő közötti szakaszán. A balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők ellátják.

Összeütközött két kamion hétfő késő délelőtt Komárom-Esztergom megyében, a Kocs és Nagyigmánd közötti úton. A balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők ellátják.

Szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi hétfő késő délelőtt az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a 37-es kilométernél.

Árokba csúszott egy autó hétfő délelőtt Fejér megyében, a Zámoly és Székesfehérvár közötti úton.

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy kamion pótkocsija hétfő délelőtt Komárom-Esztergom megyében, a Tatabánya és Tarján közötti úton.

Felborult egy kisteherautó hétfő délelőtt Fejér megyében, a Csákvár és Csákberény közötti úton.

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy kamion pótkocsija hétfő délelőtt Fejér megyében, a 81-es főút Székesfehérvár és Sárkeresztes közötti szakaszán.

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba csúszott egy gépkocsi hétfő délelőtt Veszprém megyében, a 8-as főút Öskü és Várpalota közötti szakaszán.

Árokba csúszott kamion Veszprém megyében Forrás: Kovács Erika/Napló

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba csúszott egy üdítőitalokat szállító kamion hétfő délelőtt Veszprém megyében, az Ajka és Úrkút közötti úton.

Kaposvárott, a 67-es főút 40-es km-énél, a Füredi utcában korábban két személyautó ütközött össze. Továbbra is félpályás útzár van érvényben.

A 8-as főúton, Herend és Városlőd között korábban árokba hajtott egy kamion. A járműszerelvény műszaki mentése miatt a 73-as km-nél a főutat lezárták, a forgalmat megállították. A mellékutakon, akár Úrkút felé, vagy a Veszprémi úton Városlőd felé jelenleg télies útviszonyokra készüljenek!

Az M1-es autópályán, Hegyeshalom felé Tatabányánál az 55-ös és 56-os km között a külső sávot lezárták.

A Dunántúlon jellemzőn eső, elszórtan havas eső, míg Veszprém, Tatabánya, Budapest, illetve Gödöllő körzetében ónos eső esik. A gyorsforgalmi-, valamint a fő- és a mellékutak burkolata többnyire nedves, vagy a síkosságmentesítések miatt sónedves. Mosonmagyaróvár és Ajka térségében, valamint az északkeleti országrészben kell télies útviszonyokra számítani, főleg egyes mellékúti szakaszokon.

Árokba csúszott kamion Veszprém megyében Forrás: Takácsné Matulka Viktória via vmeteo

A rendőrség is figyelmezteti az autósokat az ónos eső miatt

Az autósoknak a következőket tanácsolják:

  • Ónos eső esetén - ha tehetik - ne induljanak útnak sem autóval, sem gyalog! Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket, főleg a sínhez kötött járműveket, a villamost, a fővárosban pedig a metrót!
  • Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak! Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők, fényszórók tisztán tartása).
  • Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel! Részesítsék előnyben az autópályákat és a nagy forgalmú főutakat, és lehetőleg mellőzzék a kis forgalmú, és keskenyebb utakat!
  • Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra!
  • Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő!
  • Kerüljék az előzést, és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják!
  • Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is!
  • Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!
  • Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjárműmegcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét!